MEDIA

Die Welt: «Βαρέλι δίχως πάτο η Ελλάδα»

Die  Welt: «Βαρέλι δίχως πάτο η Ελλάδα»

Μια φράση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι πρέπει να μπει πάτος στο βαρέλι του Ελληνικού χρέους, χρησιμοποιεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Η Ελλάδα είναι για τις χώρες-δανειστές ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Αλλά τι θα μπορούσε να γίνει με τον πάτο; Η ΕΕ πρέπει να αποστείλει εξειδικευμένο δυναμικό από το Βορρά ώστε να οικοδομηθούν βιώσιμες κρατικές δομές (σ.σ.: στην Ελλάδα)».

Η εφημερίδα θεωρεί πικρή αλήθεια ότι το παρατεταμένο πρόγραμμα λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς και έχει απλά στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «το πρώτο βήμα είναι να δοθεί στο βαρέλι ένας πάτος. Αυτό σημαίνει, να γίνει η Ελλάδα ένα κράτος με καλή διακυβέρνηση και διοίκηση. Αυτό που λείπει από τη χώρα είναι κρατικοί θεσμοί με δυνατότητα επιρροής. Η Ελλάδα είναι ένα ‘failed state’, ένα αποτυχημένο κράτος».

Και η Welt καταλήγει: «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ. Σε αυτό τα χρήματα παίζουν μόνο δευτερεύοντα ρόλο. Πρωτίστως χρειάζεται βοήθεια σε θεσμικό επίπεδο, στην οικοδόμηση του κράτους».