MEDIA

Τα νέα μέτρα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα νέα μέτρα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι περικοπές, τα σχέδια της κυβέρνησης για τις συντάξεις, τα επιδόματα, το εφάπαξ και τις αποκρατικοποιήσεις κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Αναλυτικά, τα πρωτοσέλιδα έχουν ως εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Στον Σαμαρά το βάρος των αποφάσεων».

Η εφημερίδα γράφει ότι «το παιχνίδι πάνω του παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη δυστοκία των περισσοτέρων υπουργών να συνδράμουν με γενναίες περικοπές στην εξεύρεση των 11,7 δισ. ευρώ που απαιτεί η Τρόικα για τα επόμενα δύο χρόνια».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Και άλλο αίμα θέλει η τρόικα».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «δεν... φτάνουν τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκβιάζουν για νέες περικοπές μισθών και συντάξεων που θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ποιοί θα θυσιαστούν για τα 11,6 δισ.».

Η εφημερίδα γράφει ότι «στο... τσάμικο το γύρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όταν διαπίστωσε ότι ήταν αδύνατο να πειστούν οι συνάδελφοί του για τις περικοπές δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα για τη διετία 2013-2014».

ΕΘΝΟΣ: «Όλη η λίστα με τα επιδόματα που κόβονται».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «από τις συμπληγάδες του προγράμματος μείωσης των δαπανών περνούν τα κοινωνικά επιδόματα. Οι περικοπές που προωθούνται είναι κλιμακωτές. Φτάνουν ακόμα και το 50% για όσους από τους δικαιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Διασώζονται μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Γέροντας Σωφρόνιος, Γέροντας Παΐσιος και... Μαύρος Δαίμονας!!!»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «από τα πολλά και συγκλονιστικά που εντοπίζουμε στην έρευνά μας πάνω στη γεροντική παράδοση, ορισμένες ιστορίες ξεχωρίζουν για την απλότητα και ταυτόχρονα για τη βαρύτητα του νοήματός τους».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Οι συντάξεις στο μικροσκόπιο».

Η εφημερίδα γράφει ότι «στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2010, αν τα συνολικά εισοδήματα από συντάξεις τα οποία απέκτησαν τη χρονιά εκείνη ήταν μεγαλύτερα του ποσού των 6.000 ευρώ, που ήταν τότε, βάσει της νομοθεσίας, το ελάχιστον όριο εισοδήματος για την υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων».

ΕΣΤΙΑ: «Ριζικές αλλαγές στην φορολογία».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «για να αποκτασταθή το κακό, πρέπει απαραιτήτως να γίνουν οι ριζικές αλλαγές τις οποίες εξήγγειλε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία. Οσο πιο γρήγορα γίνουν, τόσο το καλύτερο. Αντίθετα, αν η διαδικασία καθυστερήση, η ύφεσις θα εντείνεται, οι επιχειρήσεις θα κλείνουν και ο αριθμός των ανέργων θα αυξάνεται διαρκώς».

Η ΑΥΓΗ: «Ισοπεδώνουν μισθούς, συντάξεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τον στόχο του Μνημονίου για πτώση και των συντάξεων στην Ελλάδα στο επίπεδο των γειτονικών χωρών, προκειμένου η χώρα να γίνει ανταγωνιστική (!) επιχειρούν να επιτύχουν οι τρεις συγκυβερνώντες αρχηγοί, που συναντώνται στις 10 το πρωί για να αποφασίσουν, έστω σε γενικές γραμμές, τα μέτρα κατ΄ αρχάς των 11,5 δισ. που προβλέπονται στο Μνημόνιο για τη διετία 2013-2014».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Συντάξεις μέχρι 2.400 ευρώ. Μαχαίρι σε εφάπαξ, επιδόματα'.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «περικοπές των υψηλών συντάξεων και των εφάπαξ, ψαλίδισμα κοινωνικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων και κατάργηση φοροαπαλλαγών, αποτελούν τους «πυλώνες» της εξοικονόμησης δαπανών κατά 11,5 δισεκατομμύρια τη διετία 2013-2014».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Το κρίσιμο δίλημμα της κυβέρνησης».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν για ακόμη μία φορά οριζόντια μέτρα που θα αφορούν μισθούς και συντάξεις, ώστε να εξευρεθούν τα 11,6 δισ. ευρώ, καθώς αρκετοί υπουργοί αρνούνται να προτείνουν περικοπές δαπανών. Επιπλέον, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από την Ευρωζώνη για λήψη έκτακτων μέτρων φέτος, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού».

Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο: «Αφήνουν την Τρόικα να αποφασίσει».

Η εφημερίδα γράφει ότι «καλούνται σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί να πάρουν ουσιαστικές πρακτικές και ρεαλιστικές αποφάσεις σε ό, τι αφορά την περικοπή των ελλειμμάτων, ώστε να συνεχιστεί η δανειακή βοήθεια αλλά και να στηριχτεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τα έως τώρα, όμως, δεδομένα δείχνουν -δυστυχώς- για μία ακόμα φορά πως βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο. Η αναποφασιστικότητα οδηγεί και πάλι στην πεπατημένη: Η Τρόικα θα αποφασίσει ποια θα είναι τα μέτρα!».

Η ΝΙΚΗ: «Πόσα λεφτά πιάνουν τα χρυσαφικά σας».

Η εφημερίδα γράφει «πώς γίνεται η εκτίμηση χρυσού και γιατί απαιτείται έρευνα αγοράς. Τα σημάδια που πρέπει να σας πονηρέψουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Γιατί θεωρείται «κλειδί» η καταγραφή των κοσμημάτων σας».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Ποια επιδόματα και συντάξεις κόβονται...».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα πάνω κάτω πρόκειται να έρθουν στα κοινωνικά επιδόματα, τις συντάξεις και στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να μη γίνει καμία οριζόντια περικοπή και να πειραχτούν μόνο οι υψηλές συντάξεις».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Φρένο στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ μπορεί να βάλει ο λαός».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι της χώρας, ο λαός, έχουν ανάγκη από σύγχρονες, ποιοτικές, φτηνές και ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές. Αυτή την ανάγκη θυσιάζει στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων η πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ».

ΤΑ ΝΕΑ: «Σε ποια Ταμεία κόβεται το εφάπαξ».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «σε κούρεμα 10% - 40% οδηγείται το εφάπαξ από 21 Ταμεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με βασικό κριτήριο ότι οι εισφορές υπολείπονται έως και 83% της αποζημίωσης. Μάλιστα εξετάζεται η περικοπή να γίνει αναδρομικά από 1-1-2012».

City Press: «COLPO GROSSO με την ATEbank».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ένα διαπλεκόμενο θρίλερ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχει στόχο την ουσιαστική διάλυση της ATEbank προκειμένου να προσφερθεί το «καλό κομμάτι» της στον κ. Σάλλα και στην Τράπεζα Πειραιώς μέσα από αμφιλεγόμενες διαδικασίες».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Μήπως διώχνουμε τους τουρίστες;».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: «Κίνδυνος για... ισοδύναμα οριζόντια ταμειακά μέτρα».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου να λάβει... ισοδύναμα ταμειακά μέτρα, καθώς οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν κατάφεραν μέχρι και χθες να καταλήξουν σε εναλλακτικές λύσεις για τις περικοπές ύψους 11,7 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα να γίνουν στη διετία 2013-2014».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Γρίφος τα μέτρα των 11,5 δισ. Μάχη για διετή παράταση στην προσαρμογή».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «με στόχο την αποφυγή «οριζόντιων μέτρων» σε μισθούς και συντάξεις, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται σήμερα να αποφασίσουν για το πακέτο μέτρων, καθώς ορισμένοι υπουργοί δεν κατέθεσαν στο υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις. Στις 24 Ιουλίου έρχεται στην Αθήνα η τρόικα».

ΚΕΡΔΟΣ: «Οι 3 αρχηγοί αποφασίζουν σήμερα για τις περικοπές».

Η εφημερίδα γράφει ότι «επαναπροσδιορισμός κοινωνικής πολιτικής, καθιέρωση πλαφόν στις συντάξεις, κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και ανενεργών φορέων του Δημοσίου θα αποτελέσουν τη γενικότερη δεξαμενή από την οποία η κυβέρνηση θα αλιεύσει μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Σχέδιο μέτρων με φόρους και οριζόντιες περικοπές».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται και οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων, καθώς και πρόσθετα μέτρα για το 2012, πέραν των γνωστών 3 δισ.ευρώ».