Η αβεβαιότητα στην οικονομία στις εφημερίδες

Η αβεβαιότητα στην οικονομία στις εφημερίδες
Tα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι η αβεβαιότητα που επιτείνεται στην οικονομία...

Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι η αβεβαιότητα που επιτείνεται στην οικονομία, τα νέα πρόσθετα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση, η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, οι αλλαγές στους φόρους για 1 εκατομμύριο επαγγελματίες, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από τους οφειλέτες, η απειλή για τις συντάξεις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.`

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κομματική επιτροπή «μαγειρεύει» τις τοποθετήσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στην κομματική χύτρα της Ιπποκράτους μαγειρεύουν, εδώ και περίπου ένα χρόνο, τις τοποθετήσεις των νέων προϊσταμένων του Δημοσίου, διαδικασία που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάιο!".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το μπάχαλο στην κυβέρνηση επιταχύνει την χρεωκοπία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "είναι χαρακτηριστικό ότι το μπάχαλο που επικρατεί εδώ και καιρό στις τάξεις της κυβέρνησης από την παράλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η υστέρηση που εμφανίζεται στα έσοδα ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε συνδυασμό με τον ερχομό της τρόικα στις αρχές Απριλίου, υποχρεώνουν το μέγαρο Μαξίμου να επικεντρώσει την προσοχή σε πολιτικές λήψης νέων μέτρων".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Απειλή για τις συντάξεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), κινδυνεύουν με κατάρρευση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την καταβολή των συντάξεων!".

ΕΘΝΟΣ: "25 αλλαγές στους φόρους για επαγγελματίες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναλύονται διεξοδικά οι νέες φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δόξα τη... Σιων! Ακήκομεν πλέον εις το Ισραήλ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ιδού άλλο ένα επίτευγμα του... χαρισματικού μας πρωθυπουργού Γιώργου Π., εκτός της καταβαράθρωσης της οικονομικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής μας ζωής. Κατόρθωσε να μας καταστήσει προτεκτοράτο του Ισραήλ στην περιοχή".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Λοβέρδος: Μπορεί να μην φτάσουμε στις κάλπες αν έχουμε πρόωρες εκλογές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ενώ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι: «Αν κάνουμε εκλογές, θα γίνει μύλος». Αφήνει να εννοηθεί ότι δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες οι υπουργοί. Εκτός όμως από τις «βόμβες» αυτές, ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει ότι: Είναι κατά διευρυμένης πλειοψηφίας (200 βουλευτές) για την επικαιροποίηση του μνημονίου. «Εάν το κάνουμε κάθε εβδομάδα, θα έχουμε εκλογές»".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εχουν τα λεφτά έχασαν τις θέσεις!".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επί ξυρού ακμής βρίσκονται οι ελπίδες 50.000 μακροχρόνια ανέργων για ολιγόμηνη -έστω- απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στράφι πάνω και τα 280 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους που θα απορροφούσαν".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στήνουν παγίδες σε 1 εκατ. επαγγελματίες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πανάκριβη η αυτοπεραίωση, ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλες τις δαπάνες, τα κινητά τηλέφωνα και τα Ι.Χ. των εταιριών. Στο στόχαστρο έμποροι, βιοτέχνες, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, αυτοκινητιστές".

ΕΣΤΙΑ: "Μεταξεταστέοι οι κυβερνώντες".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Κυβέρνησις Παπανδρέου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει για να ανασυντάξη την ελληνική οικονομία, αποδεικνύεται τελείως ακατάλληλη για το έργο αυτό. Για έναν πολύ απλό λόγο: Τα μέλη της δεν έχουν ιδέα του πως λειτουργεί η αγορά και πως επηρεάζεται από την επικρατούσα ψυχολογία".

Η ΑΥΓΗ: "Αλλάζουν τα φώτα στη ΔΕΗ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "παρά τις συνδικαλιστικές και πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και τις ενστάσεις Μπιρμπίλη, η κυβέρνηση προχωρεί στην εκποίηση της ΔΕΗ αρχίζοντας από το μάνατζμεντ. Παίρνουν σειρά άλλες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, ακόμη και η ΕΥΔΑΠ με το κρατικό μονοπώλιο του νερού".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ο θάνατος του εμποράκου".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση εν όψει της μεγάλης απόκλισης στα έσοδα προχωρεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) για χρέη τόσο προς τις εφορίες όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επικίνδυνες κυβερνητικές αρρυθμίες".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εικόνα κινούμενης άμμου εμφανίζει ο στενός πυρήνας του κυβερνητικού επιτελείου σε μία από τις πλέον κρίσιμες περιόδους της πρωθυπουργικής θητείας του κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη νέα έλευση, την προσεχή Δευτέρα, της τρόικας στην οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν νέα συγκεκριμένα μέτρα".

Η ΝΙΚΗ: "Σπριντ 7 ημερών για μέτρα 22 δισ.".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 εξέτασε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τα... αγκάθια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τ.Τ. και ΟΠΑΠ να μένουν... πίσω. «Πειρασμοί» η αύξηση του ΦΠΑ από το χαμηλό συντελεστή στους υψηλότερους, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα τέλη κυκλοφορίας".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ερχεται νέο πακέτο μέτρων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μιλώντας στο ρ/σ Flash ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οποιος παρακολουθεί τους μακροοικονομικούς δείκτες θα δει ότι με την αύξηση των εξαγωγών επί 4 μήνες γύρω στο 30-40%, θα δει ότι με την αύξηση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, με μία ελαφρά ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, πως η ύφεση ρηχαίνει κι αρχίζει να φαίνεται φως - είναι αχνό ακόμα...»".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σταθερή δουλειά για όλους η πάγια και διαρκής ανάγκη για το λαό".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στο πλευρό των συμβασιούχων στο Δήμο της Αθήνας, που συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, βρέθηκε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας".

ΤΑ ΝΕΑ: "Η «Φουκουσίμα» των Βαλκανίων".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σήμα κινδύνου για την έλλειψη ετοιμότητας των ρουμανικών υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα εκπέμπει η αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι".

City Press: "Ακυβέρνητη πολιτεία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες της Κερατέας απέκλεισαν με μπάζα τη λεωφόρο Λαυρίου. «Αστεγος» ο δήμαρχος Αθηναίων λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης από συμβασιούχους. Κομματικός καβγάς χωρίς ουσία για τις μίζες των υποβρυχίων".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αυξάνουν τον ΦΠΑ σε τρόφιμα και ΔΕΚΟ".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Συμβιβασμό θέλει το Βατοπέδι".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Ισχυρή πίεση για αύξηση στο κόστος του δανεισμού".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αύξηση πάνω από 20% καταγράφει από την αρχή του έτους το κόστος δανεισμού χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ως αποτέλεσμα την αύξηση του Euribor 3μήνου, που αποτελεί το επιτόκιο αναφοράς του 95% σχεδόν των χορηγήσεων δανείων".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διχάζουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Στο τραπέζι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και ΔΕΗ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της τρέχουσας διετίας".

ΚΕΡΔΟΣ: "Υπουργός προς τραπεζίτες: «Τι κάνατε τις εγγυήσεις;»".

Η εφημερίδα γράφει ότι "«λογοδοσία» για τη διαχείριση της ρευστότητας που έχουν αντλήσει, αξιοποιώντας τις εγγυήσεις που γενναιόδωρα έχει προσφέρει το ελληνικό Δημόσιο, ζητεί από τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θέτοντας παράλληλα αυστηρότερες προϋποθέσεις για την παροχή του νέου πακέτου των εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υστατη προσπάθεια για εκκίνηση της ανάπτυξης".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ύστατη προσπάθεια να εκκινήσει την «παγωμένη» -λόγω μέτρων- αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα μας καταβάλλει η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η χθεσινή πολύωρη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών με τον πρωθυπουργό".