ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AΠΕ: Όχι στην επιβολή «τέλους διακοψιμότητας» λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ

AΠΕ: Όχι στην επιβολή «τέλους διακοψιμότητας» λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ

Την αντίθεσή της προς την επιβάρυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το κόστος της μείωσης των βιομηχανικών τιμολογίων ενέργειας μέσω της εφαρμογής του λεγόμενου «τέλους διακοψιμότητας» εκφράζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας

«Το σήμερα κυβερνόν κόμμα ήταν αντίθετο στην ψήφιση του Τέλους αυτού όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση το έφερε και το ψήφισε με το νόμο 4203/2013. Παρόλα αυτά, τώρα που ανέλαβε την εξουσία φαίνεται ότι το προωθεί. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι και να διαψευστούμε», αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Τονίζει ακόμη ότι ο διαχωρισμός της Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΥΘΗΑ) από τις υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές με την πρόταση υιοθέτησης πολύ μικρότερου συντελεστή δεν είναι ούτε λογική ούτε δίκαιη. «Εφόσον οι ΣΥΘΗΑ θέλουν τον χαρακτηρισμό Α.Π.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις Α.Π.Ε. και σε περιπτώσεις επιβολής τελών ή εισφορών», υπογραμμίζει η Ένωση.

Επισημαίνει τέλος ότι η αιολική ενέργεια είναι, μαζί με τα μικρά υδροηλεκτρικά, η πιο φθηνή πράσινη ενέργεια και η δεύτερη πιο φθηνή μορφή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα και η Βιομηχανία έχει απολαύσει στα τιμολόγια της την μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος χάρη στις Α.Π.Ε.

Η μείωση αυτή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι περί τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι προφανές, καταλήγει, ότι το συμφέρον των καταναλωτών και ειδικότερα της Βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι να ενισχύονται οι φθηνές μορφές ενέργειας, δηλαδή η Αιολική Ενέργεια, ώστε να μπορούν να αναπτύσσονται και να παρέχουν ακόμα περισσότερο φθηνό ρεύμα.

Σχετικές ειδήσεις