ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών στη μεταποίηση

Επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών στη μεταποίηση

Στις 48,9 μονάδες έκλεισε τον Μάρτιο ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index – PMI) από τις 48,4 μονάδες του Φεβρουαρίου, καταγράφοντας τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων για έβδομο συνεχή μήνα, μολονότι υπέδειξε ελαφρά εξασθένηση του ρυθμού συρρίκνωσης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η μέση τιμή του κύριου δείκτη καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου (48,5 μονάδες) ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Υπογραμμίζοντας τις δυσμενείς λειτουργικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, τα στοιχεία της έρευνας του Μαρτίου υπέδειξαν έβδομη συνεχή μείωση των νέων παραγγελιών του τομέα. Ο ρυθμός μείωσης ήταν έντονος και σε γενικές γραμμές αμετάβλητος, από την τιμή-ρεκόρ σε διάστημα 19 μηνών του Φεβρουαρίου.

Η δριμεία και επιταχυνόμενη μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών επηρέασε αρνητικά τη συνολική εισροή νέων εργασιών, εν μέρει, με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα που δρα αποθαρρυντικά για τους πελάτες του εξωτερικού.

Η παρατεταμένη υποχώρηση των παραγγελιών οδήγησε, σύμφωνα με την έρευνα, τους παραγωγούς στη μείωση των επιπέδων παραγωγής για τρίτο συνεχή μήνα τον Μάρτιο, μολονότι οριακά και με τον ασθενέστερο ρυθμό στην τρέχουσα περίοδο της έρευνας.

Από τους τρεις ευρύτερους κλάδους της βιομηχανίας, μόνο οι παραγωγοί του κλάδου καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής, αύξηση η οποία αντισταθμίστηκε από τη συρρίκνωση στους τομείς των ενδιάμεσων και των επενδυτικών αγαθών.

Εν τω μεταξύ, η δημιουργία θέσεων εργασίας, από την πλευρά των εταιρειών καταναλωτικών αγαθών, οδήγησε σε συνολική ελαφρά αύξηση των επιπέδων απασχόλησης στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας, για τέταρτο συνεχή μήνα.

Οι παραγωγοί περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Μάρτιο, όπως παρατηρείται κάθε μήνα από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Οι εταιρείες απέδωσαν την υποχώρηση αυτή στις χαμηλότερες απαιτήσεις παραγωγής και στις προσπάθειες συρρίκνωσης των αποθεμάτων λόγω των προβλημάτων σχετικά με τη ρευστότητα. Τα αποθέματα τόσο των προμηθειών όσο και των ετοίμων προϊόντων περιορίστηκαν σημαντικά, μολονότι με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί κατέγραψαν επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης προμηθειών, γεγονός το οποίο απέδωσαν, εν μέρει, στην έλλειψη αποθεμάτων στην αλυσίδα προμηθειών. Στην πραγματικότητα, ο βαθμός στον οποίο επιδεινώθηκε η απόδοση των προμηθευτών ήταν ο σημαντικότερος σε διάστημα ενός έτους.

Σε άλλους τομείς, τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν αύξηση του κόστους για τους παραγωγούς, λόγω των υψηλότερων τιμών που κλήθηκαν να καταβάλουν για τα εισαγόμενα προϊόντα καθώς επίσης και για τον χάλυβα. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης κατέγραψε υψηλό εννέα μηνών, έχοντας επιταχυνθεί έντονα σε σύγκριση με τον μέτριο ρυθμό του Φεβρουαρίου.

Παρόλ' αυτά, οι ανταγωνιστικές πιέσεις και η εξασθενημένη ζήτηση οδήγησαν τους παραγωγούς στη μείωση των τιμών εκροών. Ο ρυθμός υποχώρησης ήταν έντονος, μολονότι ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Σχετικές ειδήσεις