ΕΡΓΑΣΙΑ

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

Σαρωτικό κύμα μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο φέρνουν οι αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών και φορέων που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Οι αλλαγές προβλέπουν νέα οργανογράμματα και μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να κατατεθεί και να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ή την μεθεπόμενη. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την επαναφορά των 3.920 διαθέσιμων και απολυμένων του Δημοσίου, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στις 15.000 προσλήψεις που ούτως ή άλλως προβλέπονται για φέτος, όπως δήλωσε o αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα δρομολογηθούν όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο κατόπιν ελέγχου και προγραμματισμού, καθώς για την ώρα έχουν «παγώσει» με έγγραφο προς τον ΑΣΕΠ. Ο υπουργός προανήγγειλε, επίσης, την κατάργηση των μέτρων της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, χαρακτηρίζοντάς τα ως «προθάλαμο και φερετζέ της απόλυσης».

Ο χάρτης των αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό που αναμένεται να θεσμοθετηθεί το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνει ακόμα τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων για τα υπουργεία και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα δώσει το «πράσινο» φως για τις μετακινήσεις του αντίστοιχου προσωπικού από το κράτος σε δήμους και περιφέρειες.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αν και οι μετακινήσεις θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, δεν θα είναι ωστόσο συνδεδεμένες με απόλυση και θα γίνει προσπάθεια για να μην θιγούν οι εργαζόμενοι. Όμως θα υπάρξουν μετακινήσεις στα όρια των νομών. Στην περίπτωση μετακινήσεων εκτός νομών, θα υπάρξει συμμετοχή μέσω εθελοντικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη συνεργασία των υπουργών με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, που αποτελεί ένα από τα «όπλα» της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μέτρα δημοκρατικού χαρακτήρα, όπως η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές στο Δημόσιο, θέματα αντιμετώπισης και περιορισμού της γραφειοκρατίας όπως αυτά που αναφέρονται στην επιστολή Βαρουφάκη προς το Eurogroup, αλλά και την ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ.

Ακόμα αλλάζει, ξανά, το μοντέλο, αξιολόγησης των υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού το υπουργείο σχεδιάζεται να είναι έτοιμη η διαδικασία που θα ισχύσει με βάση το γαλλικό μοντέλο.

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα της συνδρομής των πολιτών στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως δεν γίνεται για την προστασία του κράτους, αλλά για την προστασία του ανθρώπου και εξήγησε πως με το συγκεκριμένο μέτρο καλύπτεται το πρόβλημα της διαφθοράς στους ελέγχους.

Σχετικές ειδήσεις