ΕΡΓΑΣΙΑ

Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες μειώσεις στις συντάξεις στα «μουλωχτά»

Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες μειώσεις στις συντάξεις στα «μουλωχτά»

«Καυτή πατάτα» στα χέρια της κυβέρνησης οι απαιτήσεις των θεσμών για σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, την ώρα που σύσσωμη η χώρα κατεβαίνει σεγενική απεργία.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΥΡΙΕΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ - ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια ευελιξίας απέναντι στην αντιπροσωπεία των θεσμών που έχουν δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τι θέλουν και τι ζητούν (γη και ύδωρ). Η κυβέρνηση, δεν έχει πολλά περιθώρια καθώς η ζυγαριά γέρνει σε νέες περικοπές και νέες υποχωρήσεις παρά τις εκ του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που είναι εγκλωβισμένος σε λανθασμένες - καταστροφικές πολιτικές τις οποίες ο ίδιος κατήγγειλε όσο ήταν στην αντιπολίτευση.

Σαφώς και πρόκειται για μία περίοδο «σκληρού ροκ» για να θυμηθούμε την επίμαχη φράση που κάποτε ξεστόμισε ο πρώην ισχυρός υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης από τα ιστορικά Δολιανά.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στον τοίχο με τα χέρια ψηλά και έχει συμπαρασύρει σε ανάλογη στάση όλη την κοινωνία.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν και νέες περικοπές στις συντάξεις και νέο σκληρότερο ασφαλιστικό σε μία χειμαζόμενη Ελλάδα. Θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με το τελευταίο (;) πακέτο λιτότητας - το ασφυκτικότερο όλων - που έμελλε να χειριστεί μία αριστερή κυβέρνηση.

Τι ζητούν οι δανειστές και τι θα δώσει η κυβέρνηση.

Το δύσκολο ραντεβού με τους εκπροσώπους ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας (01/02/2016). Οι Ντέκλαν Κοστέλο από την ΕΕ, η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, ο Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, παρουσία φυσικά του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Το ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο την Τρίτη (03/02/2016) αναμένεται να ανοίξει περαιτέρω τον «ασκό του Αιόλου» καθώς το μόνο που ενδιαφέρει τους εκπροσώπους είναι το δημοσιονομικό όφελος που εξασφαλίζει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τι θα συμβεί στις συντάξεις

Με τελικό στόχο να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,5% του ΑΕΠ οι θεσμοί επιμένουν στη μείωση των κύριων συντάξεων -έως και 15% - και στην επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη που ήδη θεωρούν «ακριβή» και «ασύμφορη» για τα ταμεία του κράτους. Εάν περάσει αυτό -δυστυχώς έχει πολλές πιθανότητες - η κυβερνητική δέσμευση για «σύνταξη σε όλους», μάλλον πάει... περίπατο.

Αξίζει, πάντως, να επισημάνουμε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμάται πως το δημοσιονομικό κενό για το 2016 θα είναι μηδενικό. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαρρέουν πως «η πλευρά των δανειστών κατεβάζει τον πήχη στα 900 εκατ. ευρώ, εγκαταλείποντας έτσι τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ των 1,8 δισ. ευρώ». Αυτά μόνον για το 2016 διότι στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μέχρι το 2018, οι θεσμοί ζητούν και νέες μεταρρυθμίσεις έως και το 3% του ΑΕΠ. Στο στόχαστρο θα μπει και η χορήγηση σύνταξης με 15ετία. Το όριο αυτό δεν αναμένεται μόνον να αυξηθεί αλλά και εδώ να επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια.

Τι θα συμβεί με τις λεγόμενες υψηλές συντάξεις και τις επικουρικές;

Στις υψηλές συντάξεις, η μείωση θεωρείται δεδομένη. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να έχει μεγάλες αποδώσεις στα ταμεία, ωστόσο είναι κάτι που επιθυμεί και η κυβέρνηση καθαρά για «επικοινωνιακούς λόγους».

Οσοι, λοιπόν, παίρνουν σύνταξη από 1.500 - 2.000 ευρώ καλό θα είναι να προετοιμάζονται όχι μόνον για μείωση, αλλά και για επιβολή πλαφόν.

Ανάλογο... μέλλον αναμένει και τις επικουρικές συντάξεις, για διαφορετικούς, όμως, λόγους. Το ΕΤΕΑ οδεύει προβληματικό και το υπουργείο Εργασίας δεν έχει άλλη λύση παρά να επιλέξει έναν ακόμη δρόμο μειώσεων από 2 έως και 29%.

Τι περιμένει το εφάπαξ;

'Οσοι τα περιμένουν εδώ και χρόνια, έχουν ξεχάσει να είναι αισιόδοξοι και δεν προσβλέπουν σε «δώρα». Μην ξεχνάμε ότι περί τις 65.000 αιτήσεων για εφάπαξ βρίσκονται στο «ψυγείο» λόγω μνημονίων.

Όπως και να' χει, όμως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου προβλέπει μειώσεις από 25% και άνω (αφορά σε αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την 01/09/2013).

Πώς σκέφτονται οι θεσμοί τα εφάπαξ; Βασικά δεν τα σκέφτονται καθώς επιθυμούν την κατάργησή τους θεωρώντας τα «πολυτέλεια»...

Θα εξελιχθεί το νέο ασφαλιστικό σε κυβερνητικό βατερλό;

Θα φανεί στην... εθνική «νεκροψία».

Σχετικές ειδήσεις