ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέο σοκ για ασφαλισμένους! Τα «τρικ» της κυβέρνησης για να πάρει πίσω τις προσωρινές συντάξεις

Νέο σοκ για ασφαλισμένους! Τα «τρικ» της κυβέρνησης για να πάρει πίσω τις προσωρινές συντάξεις

Από 50 έως και 300 ευρώ θα κληθούν να επιστρέψουν, όσοι είχαν την...ατυχία να λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις από την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και έπειτα. Οι επιστροφές αυτές θα κρατηθούν από τις οριστικές τους συντάξεις.

ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΟΣΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ 2016

Της Αμέλιας Αναστασάκη

«Πέφτει» η μία βόμβα πίσω από την άλλη... Χιλιάδες ασφαλισμένοι είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς το υπουργείο Εργασίας καθημερινά εφευρίσκει τρόπους και... τακτικές ώστε να αφαιρεί όλο και περισσότερα χρήματα από τις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών. Αυτή τη φορά τι σκέφτηκε; Σκέφτηκε με την έκδοση των οριστικών συντάξεων ταυτόχρονα να γίνει επανυπολογισμός των προσωρινών σε σχέση με τις οριστικές, ώστε να προκύψει η αναμενόμενη οικονομική διαφορά, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει μειώσεις στις νέες συντάξεις.

Έτσι λοιπόν, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι με το που ξεκινήσουν να λαμβάνουν οριστική σύνταξη, θα δουν υψηλές αναδρομικές μειώσεις. Αυτές θα προκύπτουν από τη διαφορά που δημιουργείται μεταξύ των οριστικών συντάξεων που θα δίνονταν και των οριστικών συντάξεων που θα δίνονται εφεξής με βάσει τα νέα ασφαλιστικά δεδομένα.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι:

Με βάσει τον νόμο Κατρούγκαλου η οριστική σύνταξη θα διαμορφώνεται από τον μέσο όρο αποδοχών των τελευταίων 15 ετών(δηλαδή από το 2002 και μετά), και όχι από τον μισθό του τελευταίου 12μήνου.

Άρα όσοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη με βάσει τον μισθό που έπαιρναν το τελευταίο 12μηνο του εργασιακού τους βίου, αφενός η οριστική τους σύνταξη θα επανυπολογιστεί με βάσει τον μέσο όρο των οικονομικών τους απολαβών των τελευταίων 15 ετών, και αφετέρου όταν εκδοθεί η οριστική σύνταξη θα είναι και μειωμένη λόγω των αναδρομικών κρατήσεων που προκύπτουν από τη διαφοροποίηση προσωρινής-οριστικής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι:

- δικαιούνται προσωρινή σύνταξη γήρατος ίση με 50% του μισθού του τελευταίου 12μήνου

- 768 ευρώ το πλαφόν της προσωρινής

- από τις αποδοχές αφαιρείται ένα 6% (εισφορά ασθένειας).

Σχετικές ειδήσεις