ΕΡΓΑΣΙΑ

Η «επιθετική» στρατηγική της Αχτσιόγλου για τα... μάτια του κόσμου!

Η «επιθετική» στρατηγική της Αχτσιόγλου για τα... μάτια του κόσμου!

Τελικά κάνει πίσω η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στις κόκκινες γραμμές της; Μήπως όλα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες περί σκληρών και μη διαπραγμεύσιμων θέσεων από την πλευρά του Υπουργείου είναι απλά διαρροές και τίποτα περισσότερο;

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ... ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ - ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Προσπάθησε να αλλάξει το κλίμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Επιδίωξε να μπει στα βαθιά και να χαρακτηριστεί «ηρωίδα», όμως η αλήθεια και το λάδι βγαίνουν πάντα στην επιφάνεια! Η ταλαντούχα Έφη Αχτσιόγλου, ανέλαβε το δύσκολο έργο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης «παλεύοντας» να πείσει τους πάντες ότι, αφενός θα κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές και αφετέρου θα τους επιβάλλει τα «θέλω» της. Γι αυτό άλλωστε την επέλεξε και ο Αλέξης Τσίπρας στο συγκεκριμένο πόστο του Υπουργείου Εργασίας...

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληρoφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός τη «συμβούλεψε» να κρατήσει χαμηλό προφίλ, να μην δίνει συνεντεύξεις και να περάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι, «εμείς παλέψαμε να κερδίσουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά δεν τα καταφέραμε!». Και αυτό γιατί όλα είναι μερικώς συμφωνημένα.

«Τα' παν» και «τα συμφώνησαν» κυβέρνηση και Θεσμοί ήδη πριν την επιστροφή της Ντέλιας Βελκουλέσκου και του επιτελείου της στην Αθήνα -αυτή την εβδομάδα- για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Κατά το προηγούμενο ταξίδι των δανειστών και επί υπουργίας ακόμα του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο τραπέζι των συζητήσεων είχαν πέσει πολλά από τα βασικότερα εργασιακά ζητήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με κορυφαίο εκπρόσωπο των Θεσμών, οι δανειστές δεν είχαν «κρύψει» τις σκληρές απαιτήσεις τους κατά τις τελευταίες συναντήσεις που πραγματοποίησαν με την ελληνική πλευρά. Ήταν άλλωστε γνωστό τότε ότι, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επειδή ήξερε ότι δεν έπρεπε επ΄ουδενί να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προετοίμαζε το έδαφος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, ο τότε Υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, είχε την πεποίθηση ότι θα έκλεινε ο ίδιος τον κύκλο της δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα ο κύριος Κατρούγκαλος σε στενούς του συνεργάτες είχε προβλέψει ότι ανέμενε ανασχηματισμό, αλλά κατά τα μέσα ή τέλη Δεκεμβρίου.

Η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ είχε αναφέρει στα τέλη Οκτωβρίου ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, έγιναν «εποικοδομητικές συζητήσεις», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλες οι πλευρές είχαν δεσμευτεί να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το συντομότερο δυνατό». Με λίγα λόγια, αυτό σήμαινε ότι ελληνική κυβέρνηση και Θεσμοί είχαν συμφωνήσει τουλάχιστον στα περισσότερα!

Όπως γράψαμε πριν μερικές μέρες στο Newsbomb.gr, στις απαιτήσεις των Θεσμών περιλαμβάνεται η σταδιακή κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων και η αντικατάστασή τους με... παροχές σε είδος, όπως κουπόνια για αγορά τροφίμων και φαρμάκων. Παράλληλα, οι δανειστές απαιτούν κατάργηση των τριετιών και όλων των προσαυξήσεων!

Επίσης ζητούν απελευθέρωση των απολύσεων και άρση της παρέμβασης της Υπουργού Εργασίας σε κάθε αίτημα απολύσεων για πάνω από το 5% του αριθμού των εργαζομένων που ισχύει σήμερα. Βασικά θέματα της ατζέντας των δανειστών για τα εργασιακά είναι και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως και η επαναφορά της ανταπεργίας (lock out).



Σχετικές ειδήσεις