ΕΡΓΑΣΙΑ

«Βροχή» προσφυγών κατά της συνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου

«Βροχή» προσφυγών κατά της συνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου

Σε «υπαλλήλους του κράτους» έχουν μετατραπείελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια αγορά που κυριολεκτικά «κρέμεται από μια κλωστή». Ο νέος ασφαλιστικός νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου αποτελεί για τους ίδιους, η χαριστική βολή σε ένα σύστημα που ήδη ήταν «υπό κατάρρευση», αλλά είχε ανάγκη από άλλου τύπου...μεταρρυθμίσεις.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Εισφορές και νέα ασφαλιστικά δεδομένα οδηγούν στην «αυτοκτονία» τους «ανθρώπους της αγοράς». Ήδη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις «φουσκωμένες» οικονομικές τους υποχρεώσεις. Καθημερινά παλεύουν για να καταφέρουν να βγάλουν τα έξοδα και το μεροκάματό τους. Ωστόσο, ο νέος ασφαλιστικός νόμος, δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια κέρδους, και στις περισσότερες περιπτώσεις το κράτος τους «καθιστά» όχι απλά συνεταίρους, αλλά υπαλλήλους του!

Οι δυσβάστακτες επιβαρύνσεις, ο απόλυτος «Γολγοθάς» των ασφαλιστικών εισφορών και οι μεγάλες απώλειες των εισοδημάτων τους, οδήγησαν αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους και Ενώσεις στην κατάθεση προσφυγών κατά της συνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου, ζητώντας ακύρωση των διατάξεών τους που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές.

Από τους πρώτους που «απευθύνθηκαν» στο ΣτΕ ήταν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, πολλές ενώσεις συνταξιούχων, αλλά και η ΟΤΟΕ μαζί με την ΟΣΤΟΕ και τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητώντας την ακύρωση της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου του Νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016, που αφορά στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ, με την οποία καταργούνται καταστατικά ασφαλιστικά δικαιώματα και επέρχονται σοβαρές συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτζής, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος με καθαρό εισόδημα (από την επιχείρησή του) 30.000 ευρώ, με το προηγούμενο καθεστώς πλήρωνε στη μεσαία ασφαλιστική κλάση 840 ευρώ/δίμηνο, δηλαδή 420 ευρώ/μήνα. Άρα, ετησίως κατέβαλε σε ασφαλιστιές εισφορές 5.040 ευρώ.

Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, ο ίδιος επιχειρηματίας θα αναγκαστεί να πληρώσει εισφορές= 8.070€ (30.000 επί 26,9%). Για την φορολόγηση = 8.700€(30.000€ επί 29%). Για την εισφορά αλληλεγγύης = 750 ευρώ (30.000€ επί 2,5%). Ενώ για τον φόρο επιτηδεύματος = επιπλέον 1.000€.

Και να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο καθεστώς, ένας επιχειρηματίας πλήρωνε εισφορά αλληλεγγύης 1,5% επί του καθαρού εισοδήματός του. Τώρα θα πληρώνει επί 2,5% του εισοδήματός του!

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εδώ, να καταστεί σαφές ότι πριν από 2,5 χρόνια, μία «ευεργετική διάταξη» έδινε τη δυνατότητα σε εμπόρους και επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν έντονο πρόβλημα ρευστότητας λόγω της κρίσης, να «κατέβουν» έως και 3 ασφαλιστικές κλάσεις, με σκοπό να πληρώνουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Όσοι λοιπόν κατάφεραν να μπουν στη συγκεκριμένη ευεργετική διάταξη, είναι πλέον χαμένοι «από χέρι». Γιατί ενώ πλήρωναν 330 ευρώ το μήνα για εισφορές(3.960 ευρώ ετησίως), τώρα με το νέο ασφαλιστιό σύστημα θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν το διπλάσιο ποσό! Δηλαδή 600 ευρώ μηνιαίως(7.200 ευρώ ετησίως)!

Τα «μπλοκάκια» στο «μάτι του Κυκλώνα»: Όσοι «μπλοκάκηδες» δηλώνουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και να μηδενίζονται! Αφού ένας που έχει ακαθάριστα έσοδα 19.000 ευρώ για το 2016 με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, θα επιβαρυνθεί με εισφορές και φόρους τουλάχιστον γύρω στα 1.200 ευρώ.

Πού στηρίζονται οι προσφυγές

1. Με την επιβολή εισφοράς κύριας σύνταξης, επικουρικής ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και εφάπαξ παροχής (με συντελεστή άνω του 35%) θίγεται το δικαίωμα συμμετοχής στη κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, αφού μειώνεται υπέρμετρα το εισόδημα αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών.

2. Με την επιβολή εισφοράς κύριας σύνταξης με συντελεστή 20% στο εισόδημα αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας και η αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών.

3. Η σύνδεση εισφοράς-εισοδημάτων χωρίς ανταποδοτικότητα λειτουργεί ως δεύτερη φορολογία στο ίδιο εισόδημα κατά παράβαση του άρθρου 78 παρ. 1 Συντ.

4. Νομικά δεν θεμελιώνεται αναγωγή σε προηγούμενο έτος για τον προσδιορισμό του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχεί σε ένανς ασφαλισμένο.

ΟΤΟΕ, μαζί με την ΟΣΤΟΕ και τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητώντας την ακύρωση της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου του Νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016, που αφορά στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ, με την οποία καταργούνται καταστατικά ασφαλιστικά δικαιώματα και επέρχονται σοβαρές συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Σχετικές ειδήσεις