ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωπική διαφορά: «Στοιχειώνει» 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους - Ποιοι χάνουν και πόσα

Προσωπική διαφορά: «Στοιχειώνει» 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους - Ποιοι χάνουν και πόσα

Δραματικά σενάρια, νέες μειώσεις και μεγάλα «ψαλίδια» φέρνουν τα νέα μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αναμένεται να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι θα κυμαίνονται από 1,4 δισ. ευρώ έως και 1,8 δισ. ευρώ.

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ» ΓΙΑ 750.000 ΤΩΡΙΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ - ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑ 15%!

«Δεν δεχόμαστε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε... δόσεις!», φέρεται να λένε και να ξαναλένε οι εκπρόσωποι των δανειστών στο κυβερνητικό επιτελείο. Έτσι λοιπόν, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν οι εταίροι, τα πιθανά σενάρια είναι δύο. Είτε από 1/1/2019, θα «κοπεί» η προσωπική διαφορά «μπαμ και κάτω σε όλους», είτε θα ξεκινήσει μία σταδιακή κατάργηση, από τους συνταξιούχους που θεωρούνται «υψηλοσυνταξιούχοι».

Αυτός είναι και ο λόγος, που σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται κυρίως όσοι συνταξιούχοι ενώ υπέστησαν τεράστιες μειώσεις εξαιτίας των προηγούμενων μνημονίων, φαίνεται πως θα «ξαναπληρώσουν τη νύφη»! Εάν η προσωπική διαφορά τελικώς καταργηθεί σταδιακά και σε βάθος τριετίας ή πενταετίας (αυτό ζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές), σε πρώτη φάση από 1/1/2019 άμεσα και δραστικά θα μειωθούν οι συντάξεις όσων έχουν μηνιαίες αποδοχές από 900 ευρώ και πάνω.

Αυτοί οι συνταξιούχοι θεωρούνται από τους δανειστές, «υψηλοσυνταξιούχοι», και αναμένεται να χάσουν μέχρι και το 20% των αποδοχών τους! Σύμφωνα με εκτιμήσεις εργατολόγων, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κάτω από 900 ευρώ, στο ενδεχομένο να επικρατήσει το δεύτερο σενάριο -θα δουν μειώσεις από 13% έως 18% τουλάχιστον!

Τα... σενάρια και οι απώλειες από την προσωπική διαφορά

Εάν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, σταδιακά κατά μέσο όρο οι απώλειες που θα υποστεί ένα μεγάλο κύμα συνταξιούχων -πάντα αναλόγως και αντιστοίχως των μηνιαίων αποδοχών τους- θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 600 ευρώ. Σίγουρα θα προκύψουν σημαντικές αυξομειώσεις, τόσο σε χαμηλοσυνταξιούχους όσο και σε υψηλοσυνταξιούχους.

Ως αντισταθμιστικό μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, είτε εφαρμοστεί σταδιακή κατάργηση είτε όχι, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 400 ευρώ, θα δουν μία μικρή αύξηση περίπου στο 3%.

Ποιοι συνταξιούχοι θα υποστούν μεγάλες περικοπές λόγω... ολικής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς:

- όσοι λαμβάνουν συντάξεις από 900 ευρώ και πάνω

- όσοι συνταξιούχοι έχουν λίγα έτη ασφάλισης

- ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

- δημόσιοι υπάλληλοι με 35ετία

- γιατροί του ΕΣΥ

- ένστολοι

- πανεπιστημιακοί

Το καταστροφικό σενάριο...

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Αυτό που παραμένει στον «αέρα» είναι, τι θα γίνει με όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις. Αυτοί θα υποστούν τελικώς μειώσεις; Ή όχι; Αν ανοίξει η συγκεκριμένη «ψαλίδα», τότε πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης θα έχουν όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά και όσοι λαμβάνουν ως σύνταξη μόλις 486 ευρώ με 15ετία.

Στους δρόμους και πάλι σήμερα (4/4/2017) οι συνταξιούχοι

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα (4/4/2017) χιλιάδες συνταξιούχοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα, δυσβάστακτα μέτρα που έρχονται, αναφορικά με την εκ νέου μείωση του αφορολογήτου ορίου, αλλά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10.00 πμ το πρωί στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, διοργανώνονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκαλεί η πιθανή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για την ερχόμενη Πέμπτη (7/4/2017), οι συνταξιούχοι έχουν προγραμματίσει να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις, και ειδικά στην Αθήνα στις 18.30 το απόγευμα στην Ομόνοια (προσυγκέντρωση στις 18.00 μμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης), στην Θεσσαλονίκη στις 19.00 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στην 18.30 μμ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Τα μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές, χαρακτηρίζονται από το Σύλλογο ως «ιδιαίτερα βάρβαρα». Εκτιμάται ότι θα προκληθούν νέες περικοπές στις συντάξεις, με την ενεργοποίηση και του δημοσιονομικού κόφτη. Σύμφωνα με το σύλλογο, «η κυβέρνηση ετοιμάζει πογκρόμ κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων, που αδυνατούν να αποπληρώνουν τα χρέη και δάνεια προς τις τράπεζες και την εφορία».

Σχετικές ειδήσεις