ΕΡΓΑΣΙΑ

Οργή συνταξιούχων κατά της κυβέρνησης για τις επιστροφές - Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Οργή συνταξιούχων κατά της κυβέρνησης για τις επιστροφές - Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

«Εμπαιγμό των συνταξιούχων» χαρακτηρίζει το ΕΝΔΙΣΥ τα τραγελαφικά διαδραματιζόμενα ως προς την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαρροές, δηλώσεις και αμέτρητα σενάρια εμφανίζονται για το πότε αλλά και για το πόσα θα είναι τα χρήματα που θα πάρουν πίσω οι συνταξιούχοι για εισφορές που τούς παρακρατήθηκαν παρανόμως υπέρ ΕΟΠΥΥ. Κυβερνητικά στελέχη και αρμόδιοι παράγοντες με δηλώσεις τους πριν από μία εβδομάδα διαβεβαίωναν ότι θα καταβληθούν τα ποσά με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, δηλαδή στα τέλη του Νοέμβρη. Πριν δυο-τρεις ημέρες τα δεδομένα άλλαξαν, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες και τα ρεπορτάζ των περισσοτέρων εφημερίδων να αναφέρουν ότι τελικά οι επιστροφές των χρημάτων θα αποτελέσουν «χριστουγεννιάτικο μποναμά».

Οι πληροφορίες και τα σενάρια δυστυχώς εγκλωβίστηκαν στις δηλώσεις μόνο της ελληνικής πλευράς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δανειστές έφυγαν, αναμένεται να επιστρέψουν στις 27 Νοεμβρίου και δεν έχουν δώσει ουσιαστικά ακόμη το «πράσινο φως» για τις συγκεκριμένες πληρωμές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, τα χρήματα στους συνταξιούχους θα δοθούν, με τη μόνο διαφορά ότι δεν θα κυμαίνονται στα ποσά που παρουσιάζονται στις διαρροές -οι περισσότερες επιστροφές θα αφορούν σε ποσά 200 και 300 ευρώ, ενώ οι αναφορές για έως 3.000 ευρώ αφορούν σε υψηλοσυνταξιούχους (ΔΕΚΟ)-, πιθανότατα να δοθούν σε δόσεις, ενώ σύμφωνα και με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, ο χρόνος καταβολής τους παραμένει άγνωστος.

Οι συνταξιούχοι ακούγοντας αρχικά υποσχέσεις και ημερομηνίες, ήλπιζαν ότι θα λάβουν άμεσα τα χρήματα. Η πορεία τούς έδειξε άλλα δεδομένα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, «ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ κ. Τσακίρης διαβεβαίωνε ότι τα ποσά θα πιστωθούν τέλη Νοέμβρη του 2017 με την σύνταξη του Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι «θα επιστραφούν την χρονική στιγμή που το Υπουργείο θα αποφασίσει και θα οργανώσει»...

Μάλιστα, ο Νίκος Χατζόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «από τις τελευταίες παλινδρομήσεις διαφαίνεται ότι επιχειρείται σκόπιμα χρονική παρέκλιση με στόχο την παραγραφή χρονικών διαστημάτων διεκδίκησης των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Για αυτόν τον λόγο το ΕΝΔΙΣΥ ζητά οι συνταξιούχοι να καταθέτουν αιτήσεις με υπολογισμένα τα ποσά προς τον ΕΦΚΑ κάτι που διασφαλίζει ότι το διάστημα δεν θα παραγραφεί. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων πρώτο ανέδειξε το όλο θέμα. Σταθερά και με επιμονή, επί τέσσερα χρόνια με έγγραφά του και παραστάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και αιτήσεις μελών διεκδίκησε την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ του κλάδου υγείας.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά πολιτική δέσμευση περί μη παραγραφής χρονικών διαστημάτων. Ζητά να τελειώνει ο περαιτέρω εμπαιγμός και τα επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων. Ζητά ρητά άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από την ημερομηνία εφαρμογής των μνημονιακών νόμων και δεδομένου ότι ο 4387/16 ορίζει επιτέλους το καταβαλλόμενο ποσό. Η μη άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τους αρμόδια υπευθύνους αποτελεί παράβαση καθήκοντος και διώκεται ποινικά».

Σχετικές ειδήσεις