ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη στα "μέτρα" της, θέλει η Γερμανία

Ευρώπη στα "μέτρα" της, θέλει η Γερμανία
«Σιδηρά» δημοσιονομική πειθαρχία, αυστηρές κυρώσεις...

«Σιδηρά» δημοσιονομική πειθαρχία, αυστηρές κυρώσεις και σύνταξη στα 67 επιδιώκει να επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη με το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Τους σχεδιασμούς του Βερολίνου επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, λέγοντας μάλιστα πως οι σχετικές συζητήσεις «είναι πολύ πιο εντατικές από όσο οι δημόσιες δηλώσεις αφήνουν να διαφανεί».

Διευκρίνισε δε ότι, επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει «ο μεγαλύτερος δυνατός αυτοματισμός» για την επιβολή των κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να θεσπιστούν και στις εθνικές νομοθεσίες των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εξίσου σημαντική είναι για τον Βεστερβέλε και η διασφάλιση σταθερών και βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων, με όριο ηλικίας τα 67 έτη.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel έγραψε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θα παρουσιάσουν το γενικό περίγραμμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή, μολονότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου.