ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση στις παγκόσμιες ανισορροπίες επιχειρεί η G20

Λύση στις παγκόσμιες ανισορροπίες επιχειρεί η G20
Ξεκινάει σήμερα η πρώτη επίσημη συνάντηση της ομάδας των 20 (G20) υπό γαλλική προεδρία. Συγκεκριμένα στο Παρίσι θα βρεθούν οι υπουργοί...

Ξεκινάει σήμερα η πρώτη επίσημη συνάντηση της ομάδας των 20 (G20) υπό γαλλική προεδρία. Συγκεκριμένα στο Παρίσι θα βρεθούν οι υπουργοί οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20.

Βασικό θέμα τη διήμερης συνάντησης είναι η σύγκλιση των απόψεων ως προς «τη διάγνωση και τη σύνταξη ενός καταλόγου δεικτών των οικονομικών επιδόσεων», βάσει των οποίων θα μπορέσουν να μετρηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες.

«Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο θέμα των δεικτών αυτών, γύρω από τους οποίους γίνεται πολλή συζήτηση για την ώρα, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης μας», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ. «Ελπίζουμε ότι το Σάββατο, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στους δείκτες αυτούς», προσέθεσε η υπουργός.

Οι πέντε δείκτες για τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία είναι το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, οι πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα συναλλαγματικά αποθέματα, το έλλειμμα και δημόσιο έλλειμμα και χρέος και ιδιωτική αποταμίευση.

Η επίτευξη κάποιας συμφωνίας είναι βασική προϋπόθεση για την γαλλική προεδρία για να μπορέσει να προχωρήσει στο «μεγάλο έργο των μεταρρυθμίσεων» τόσο στην οικονομική διακυβέρνηση όσο και στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι και ο υψηλός πληθωρισμός στις αναδυόμενες οικονομίες, που οφείλεται στην άνοδο των τιμών των τροφίμων και στο ακριβό πετρέλαιο. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός ανήλθε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010 (1,6%) και στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 (2,4%).

Πηγή: newscode.gr