ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: «Ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» για την Ελλάδα

Eurogroup: «Ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» για την Ελλάδα

Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός προληπτικού πλέγματος προστασίας της Ελλάδας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015, κινείται το Eurogroup σύμφωνα (7/11/2014) με τα όσα δήλωσαν σήμερα ο πρόεδρός του Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι στο Eurogroup έγινε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων για την «επόμενη ημέρα» από την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, στο τέλος του έτους.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Eurogroup στηρίζει σθεναρά την πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα μια «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» (ECCL), εφόσον η χώρα ολοκληρώσει με επιτυχία την τρέχουσα αξιολόγηση ως το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμπλέκεται στη λύση που υποστηρίζει το Eurogroup για την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση με το ΔΝΤ, την Ελλάδα και την Τρόικα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας με την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα υπάρχουν και ότι σε αυτή τη φάση αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση και το ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό θα υπάρξει "κενό", το οποίο οι αγορές θα λάβουν υπόψη τους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι απομένουν προς εκταμίευση για την Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα).

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η λεγόμενη «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» που εξετάζεται να δοθεί στην Ελλάδα μετά το τέλος του έτους, θα δίνει ένα «μαξιλάρι» βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποιους στόχους, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει. Πρόκειται για μια «νέα σχέση» με τους δανειστές, με μειωμένη εποπτεία από τους δανειστές.

Σχετικές ειδήσεις