ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άπιαστο όνειρο η σύνταξη για τους νέους ασφαλισμένους

Άπιαστο όνειρο η σύνταξη για τους νέους ασφαλισμένους

Ανατροπές τόσο για τους νέους ασφαλισμένους, όσο και για όσους περίμεναν να «βγουν» με πρόωρη σύνταξη, θα φέρουν οι αλλαγές που φαίνεται να έρχονται στο ασφαλιστικό εντός των προσεχών πέντε ετών.

Πρώτο «θύμα» των περικοπών αναμένεται να είναι η γενιά των σαραντάρηδων. Όπως προβλέπεται από τα νέα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, ο υπολογισμός των κύριων συντάξεων θα γίνεται πλέον με βάση όλα τα έτη ασφάλισης. Το καθεστώς αυτό συνεπάγεται απώλειες στο ποσό της σύνταξης ως και 30%, σε σχέση με το υπάρχον. Η πρόταση των δανειστών αφορά επίσης και στη μείωση της κρατικής επιδότησης στις κατώτατες συντάξεις , οι οποίες μπορεί πλέον να διαμορφωθούν ακόμη και κάτω από 300 ευρώ

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας

Οι ασφαλισμένοι που γεννήθηκαν από το 1975 και μετά θα πρέπει να περιμένουν ακόμα περισσότερα χρόνια για να αποχωρήσουν με πρόωρη σύνταξη, καθώς αυξάνονται τα όρια ηλικίας κατά πέντε έτη, δηλαδή από τα 15 στα 20 χρόνια, καθώς προβλέπεται αύξηση των ενσήμων από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα.

«Μαχαίρι» στην πρόωρη συνταξιοδότηση

Δυσμενείς εξελίξεις περιμένουν τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, εφόσον εφαρμοστεί η πρόταση που περιλαμβάνεται στο«πακέτο» των διαπραγματεύσεων, καθώς από το 2021 ουσιαστικά καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πριν τα 62 έτη. Το μέτρο αυτό αναμένεται να «πλήξει» κυρίως τις μητέρες ανηλίκων, τους αργαζομένους σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ αλλά και τους παλαιούς ασφαλισμένους, δηλαδή όσους άρχισαν να εργάζονται πριν το 1993.

Μειώνονται τα ποσά των συντάξεων

Οι τελευταίες εξελίξεις, με τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές για να κλείσει η διαπραγμάτευση, έχουν και άμεση επίπτωση στις τσέπες των συνταξιούχων, αφού η προβλεπόμενη αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 3,2% παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Επίσης, πλήγμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα επιφέρει και η αυστηροποίηση χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Σχετικές ειδήσεις