ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων

Αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων

Μικρή διεύρυνση παρουσίασε τον Ιανουάριο η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων με επιτόκιο χορηγήσεων, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,94% από 3,88% που ήταν τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η μικρή αυτή διεύρυνση αντανακλά την οριακή μείωση του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων παρουσίασε οριακή αύξηση.

Πιο αναλυτικά, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε οριακή μείωση κατά 0,03% και διαμορφώθηκε στο 1,12%. Την ίδια ώρα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος -το οποίο περίπου αντιστοιχεί στο επιτόκιο ταμιευτηρίου- παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1,80%.

Στο πεδίο των χορηγήσεων, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε οριακή αύξηση και διαμορφώθηκε στο 5,06%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,53%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος αυξήθηκε κατά 0,64% και διαμορφώθηκε στο 7,38%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 0,07% και διαμορφώθηκε στο 6,41%. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε επίσης κατά 0,07% και διαμορφώθηκε στο 8,02%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 0,54% στο 5,43%, για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,23% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 0,47% στο 5,22%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 0,50% και διαμορφώθηκε στο 2,44%.

Σχετικές ειδήσεις