ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χθεσινό Eurogroup οδηγεί στη λύτρωση

Το χθεσινό Eurogroup οδηγεί στη λύτρωση

Το χθεσινό Eurogroup τελείωσε σε λιγότερο από μια ώρα και πολλές ειδήσεις δεν έβγαλε. Ίσως η σημαντικότερη που ακούσαμε στις συνεντεύξεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ήταν ότι αύριο, Τετάρτη 11/3/15, αρχίζουν οι συζητήσεις των τεχνοκρατών για την προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία συνήφθη την 20η Φεβρουαρίου.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Κι όμως, το χθεσινό Eurogroup ίσως ήταν το πιο σημαντικό από όσα έγιναν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς δρομολογεί εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα μας στη λύτρωση της τελικής συμφωνίας και της έναρξης μιας νέας εποχής στις σχέσεις μας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα χρονικά περιθώρια, άλλωστε, έχουν στενέψει ασφυκτικά τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους πιστωτές της. Η μεν ελληνική κυβέρνηση με το ζόρι καταφέρνει να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις το Μάρτιο, ενώ για τους επόμενους μήνες υπάρχει τεράστια δυσκολία. Οι δε δανειστές μας, αντιλαμβάνονται ότι το μαρτύριο της σταγόνας με το οποίο δοκιμάζουν τις ελληνικές αντοχές, είναι πανεύκολο να μετατραπεί σε εφιάλτη για όλους, μέσα από ένα ατύχημα (όλο και συχνότερα τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη μιλούν όχι πια για grexit, αλλά για graccident).

Το χθεσινό Eurogroup πιστοποίησε ότι κι οι δυο πλευρές παύουν να τραβάνε το σκοινί. Ο Βαρουφάκης δέχτηκε τις επισκέψεις τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα κι οι εταίροι τις γενικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Επίσης διαχωρίστηκε η πολιτική συζήτηση εντός του Eurogroup, από την τεχνοκρατική. Δηλαδή σε ορατό χρόνο οι τεχνοκράτες θα έχουν να παραδώσουν στους πολιτικούς πορίσματα, που θα οδηγήσουν (ελπίζουμε) σε προώθηση της συμφωνίας.

Έτσι οι τεχνοκράτες θα παρουσιάσουν το συντομότερο ένα χρονοδιάγραμμα που να δίνει υπόσταση στην τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και θα παρουσιάζει προτάσεις και πιθανές λύσεις σε ορισμένο χρόνο και με συγκεκριμένη σειρά, ώστε να πάμε ομαλά στη λήξη του τετραμήνου και στην ανανέωση της συμφωνίας μας με τους δανειστές μας.

Αμοιβαία, οι εταίροι μας αποδέχτηκαν την ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας και ταυτόχρονα η Ελλάδα δέχτηκε ότι πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να φανεί στους πιστωτές μας ότι αυτές ξεκίνησαν να εφαρμόζονται.

Εάν αυτά τηρηθούν, τότε πραγματικά το χθεσινό Eurogroup δρομολογεί το τέλος της ασάφειας και της αγωνίας για την τελική κατάληξη των συνομιλιών.

Σχετικές ειδήσεις