ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρότυπο δημόσιας εταιρείας η Κτ.Υπ. δείχνει ο απολογισμός του 2014

Πρότυπο δημόσιας εταιρείας η Κτ.Υπ. δείχνει ο απολογισμός του 2014

Μέσα στην κρίση δημόσιοι φορείς αποτελούν νησίδες αισιοδοξίας, όπως διαπιστώνεται από τη λειτουργία της νέας Δημόσιας Εταιρείας Κτιριακών Υποδομών.

Στον απολογισμό του 2014 που παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ηρακλής Δρούλιας, η ΚτΥπ ΑΕ υλοποιεί περισσότερα από 100 έργα, συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 500εκ.€, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία [ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, δάνειο με ΕΤΕπ].

droulias

Η ΚτΥπ ΑΕ προήλθε από τη συγχώνευση πολλών προϋπαρχόντων φορέων του δημοσίου μεταξύ άλλων του ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της ΔΕΠΑΝΟΜ ενώ σύντομα θα συγχωνευτεί και η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική.

Τα κύρια επιτεύγματα για το πρώτο έτος λειτουργίας:

1. Η συγχώνευση έχει ήδη αποδώσει οικονομικά οφέλη που πλησιάζουν το 1 εκ.€ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ΚτΥπ ΑΕ.

Capturektyp

2. Η ΚτΥπ ΑΕ, ως καθολικός διάδοχος των ΟΣΚ ΑΕ και ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, αξιοποιεί δυναμικά τους διαθέσιμους πόρους από προγράμματα συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει απορροφήσει συνολικά 123,4εκ.€ για τα έργα υποδομών εκπαίδευσης [73,2% επί του συνολικού ενταγμένου προϋπολογισμού] και 128,7εκ.€ για τα έργα υποδομών υγείας [43,7% επί του συνολικού ενταγμένου προϋπολογισμού]. Έως το Δεκέμβριο 2014 είχε εκδοθεί απόφαση ένταξης για 85 έργα υποδομών εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 212εκ.€. Αντίστοιχα έως το Δεκέμβριο 2014 είχαν ενταχθεί 41 έργα υποδομών υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 295εκ.€.

3. Το κορυφαίο βρετανικό οικονομικό περιοδικό "World Finance", το οποίο βραβεύει κάθε χρόνο έργα υποδομών ειδικής βαρύτητας σε όλους τους κατασκευαστικούς τομείς παγκοσμίως, ανέδειξε ως καλύτερη οικονομική συμφωνία για το 2014 στον τομέα των υποδομών εκπαίδευσης και στην κατηγορία "Project finance - Best Deals of the Year 2014" τα δύο έργα ΣΔΙΤ που περιλαμβάνουν τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση συνολικά 24 σχολικών μονάδων στην Αττική. Τον Απρίλιο και το Μάιο 2014 υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους Ιδιωτικούς Φορείς Σύμπραξης για τα δύο έργα ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 75,75εκ.€ και 59,40εκ.€ αντίστοιχα. Η ΚτΥπ ΑΕ έχει αναλάβει και το έργο ΣΔΙΤ της πρώην ΚΕΔ, για την κατασκευή επτά Σταθμών του Πυροσβεστικού Σώματος [προϋπολογισμού 32,2εκ.€]. Έχουν ήδη παραδοθεί και βρίσκονται σε λειτουργία έξι πυροσβεστικοί σταθμοί. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015 με την παράδοση του τελευταίου κτιρίου [Α΄ Πυροσβεστικός Σταθμός Θεσσαλονίκης].

Capturektyp1

4. Το 2014, εκπονήθηκαν 26 νέες μελέτες έργων [2 προμελέτες και 20 μελέτες εφαρμογής για έργα εκπαιδευτικών υποδομών και 4 μελέτες - τεύχη δημοπράτησης για έργα υποδομών υγείας], καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για την απόκτηση 10 νέων χώρων, εκδόθηκαν 41 νέες οικοδομικές άδειες, δημοπρατήθηκαν 34 νέα έργα με μέση έκπτωση 48%, υπογράφηκαν 46 συμβάσεις νέων έργων, ενώ ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση 26 έργα.

5. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 η ΚτΥπ ΑΕ υλοποιούσε 56 έργα εκπαιδευτικών υποδομών [συμβατικού προϋπολογισμού 132,6εκ.€] και 12 έργα υποδομών υγείας [συμβατικού προϋπολογισμού 200,5εκ.€] και προγραμμάτιζε την υπογραφή 26 νέων συμβάσεων έργων που είχαν ήδη δημοπρατηθεί [προϋπολογισμού 55,3εκ.€], καθώς και τη δημοπράτηση 40 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 120εκ.€, αμέσως μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.

6. Το 2014 υπογράφηκαν 24 νέες συμβάσεις για προμήθεια εξοπλισμού σχολείων και νοσοκομείων συνολικού προϋπολογισμού 8,2εκ.€. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για 17 προμήθειες εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 6,7εκ.€.

7. Η νέα εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ κλήθηκε αμέσως μετά τη σύστασή της να αντιμετωπίσει τα ζητήματα σε σχέση με όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές της Κεφαλονιάς, μετά τους δύο σεισμούς [Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2014].

8. Η ΚτΥπ ΑΕ προχώρησε στην επέκταση του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης έργων έτσι ώστε να συμπεριλάβει όλα τα έργα των εταιρειών ΟΣΚ ΑΕ και ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ. Το σύστημα παρακολούθησης έργων αποτελεί απαίτηση της ΕΤΕπ από την πρώτη δανειακή σύμβαση το 2001, αλλά υλοποιήθηκε το Σεπτέμβριο 2010. Παράλληλα, η ΚτΥπ ΑΕ παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων και την οικονομική απορρόφηση σε μηνιαία βάση. Τα έργα της ΚτΥπ ΑΕ που έχουν καταγραφεί στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης έργων [Projects Information System] από την απόκτηση γης έως την κατασκευή και τον εξοπλισμό με ενημέρωση 31.12.2014 ξεπερνούν τα 2.100 [ενεργά και μη], ενώ στην πρώτη καταγραφή του Σεπτεμβρίου 2010 τα έργα ήταν περίπου 1.200.

9. Οι στρατηγικές επιλογές για την υλοποίηση των έργων άλλαξαν και δόθηκε έμφαση στο έργο που υλοποιείται από την ΚτΥπ ΑΕ σε σχέση με το έργο που υλοποιείται από τους Δήμους. Σε αυτό το πλαίσιο μειώθηκαν στο ελάχιστο οι απ' ευθείας επιχορηγήσεις προς ΟΤΑ και μειώθηκαν δραστικά τα έργα που υλοποιούνται μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων [ΠΣ] από τους ΟΤΑ.

10. Το 2014 η ΚτΥπ ΑΕ εκταμίευσε την τελευταία δόση ύψους 50εκ.€ του δανείου με την ονομασία «Ελληνική Παιδεία ΙΙΙΒ» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων [ΕΤΕπ] και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Να σημειωθεί ότι η συνεργασία με την ΕΤΕπ άρχισε το 2001 και σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική διαδικασία ελέγχου για τη σύναψη νέων δανειακών συμβάσεων.

11. Ο προϋπολογισμός ΠΔΕ για το έτος 2014 καταρτίσθηκε μετά από εκτενή ανάλυση των οικονομικών υποχρεώσεων της ΚτΥπ ΑΕ που θα υλοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους, καθώς και των νέων συμβάσεων κατασκευής έργων που αναμένονταν να υπογραφούν άμεσα.

Η ΚτΥπ ΑΕ είναι πλέον μια εταιρεία με πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας, αφού οι λειτουργικές δαπάνες αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 1,2% επί του συνολικού προϋπολογισμού. Το κόστος μισθοδοσίας αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 2,8% όλων των εξόδων, ενώ το υπόλοιπο 96,0% αφορά στις επενδυτικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Δυο αστοχίες

Πρόβλημα απένταξης από τη χρηματοδότηση παρουσιάστηκε σε ενεργειακά έργα στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Παράλληλα, στην περίπτωση της Πρεσβείας και της Πρεσβευτικής κατοικίας στο Βερολίνο, ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος μολονότι ολοκλήρωσε την κατασκευή.

Συγκεκριμένα, εκκρεμεί η έκδοση των απαιτούμενων από το Γερμανικό Δημόσιο, πιστοποιητικών για την παράδοση και λειτουργία των εγκαταστάσεων. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚτΥπ ΑΕ, κηρύχθηκε έκπτωτος o Ανάδοχος λόγω της υπέρβασης του συνολικού χρόνου προθεσμίας για την ολοκλήρωση των εργασιών και την έκδοση των πιστοποιητικών που απαιτούνται ώστε το κτίριο να καταστεί έτοιμο προς χρήση. Η ΚτΥπ ΑΕ αναζητεί ανάδοχο για την έκδοση των πιστοποιητικών προκειμένου να παραδοθεί προς χρήση σε εύλογο χρονικό διάστημα, μέσα στο 2015.

presveia

Σύνοψη των έργων της ΚτΥπ ΑΕ

o Κατασκευή: 56 έργα υποδομών εκπαίδευσης [2 στο εξωτερικό] & 12 έργα υποδομών υγείας
o Δημοπράτηση: 26 έργα υποδομών εκπαίδευσης
o Μελέτη συμβατικών έργων: 151 έργα υποδομών εκπαίδευσης & 7 έργα υποδομών υγείας
o Μελέτη προκατασκευασμένων έργων: 53 έργα υποδομών εκπαίδευσης

Στον παρακάτω χάρτη σημειώνεται ο αριθμός των έργων μελέτης – επίβλεψης ΚτΥπ ΑΕ ανά περιφέρεια:

Capturektyp2

Στον παρακάτω χάρτη σημειώνεται ο αριθμός των ενταγμένων σε ΕΣΠΑ & ΕΠΠΕΡΑΑ έργων εκπαιδευτικών υποδομών, μελέτης – επίβλεψης ΚτΥπ ΑΕ, ανά περιφέρεια:

Capturektyp4
Capturektyp3

Σχετικές ειδήσεις