ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πλιάτσικο» εκατομμυρίων από την Eldorado Gold σε βάρος της Ελλάδας

«Πλιάτσικο» εκατομμυρίων από την Eldorado Gold σε βάρος της Ελλάδας

Ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και η Ελλάδα να γίνεται στόχος της ειρωνείας και των επικρίσεων των Ευρωπαίων, μία... ολλανδική «πατέντα» φοροαποφυγής, ένα σύστημα με «εταιρείες – θυρίδες» στερεί από τα κρατικά ταμεία εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΠΩ'Σ Η ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΩ... ΟΛΛΑΝΔΙΚΩΝ OFF SHORE

Όπως αποκαλύπτει σε έκθεσή του με τίτλο "ό,τι γυαλίζει, δεν είναι χρυσός" το ινστιτούτο SOMO, το Κέντρο Έρευνας για Πολυεθνικές, η Ελλάδα χάνει πάνω από 1,7 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα ετησίως από την καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού. Η Eldorado Gold που έχει την εκμετάλλευση των μεταλλείων στη Χαλκιδική, προκειμένου να αποφεύγει τη φορολόγηση, φέρεται να εκμεταλλεύεται το ολλανδικό φορολογικό σύστημα, δημιουργώντας μία δανειακή δομή χρηματοδότησης... στα μέτρα της!

Η Eldorado Gold εμφανίζεται να διατηρεί 12 θυγατρικές εταιρείες στην Ολλανδία. Ουσιαστικά πρόκειται για εταιρείες – φαντάσματα, σύμφωνα με την έκθεση, που δεν εμφανίζουν καμία πραγματική δραστηριότητα.

Μέσω των εταιρειών – θυρίδων, η Eldorado Gold μεταφέρει τις πληρωμές των τόκων από την ελληνική θυγατρική Ελληνικός Χρυσός Α.Ε σε offshore εταιρείες στα Μπαρμπέιντος, ώστε τα ποσά να μη φορολογούνται.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας με καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα. Και από την άλλη, διευκολύνουν ενεργά τη φοροποφυγή που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο» λέει μία εκ των ερευνητριών της SOMO και συντακτριών της έρευνας, Katrin McGauran.

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας ενώ η ελληνική κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από χώρες όπως η Ολλανδία, να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα ώστε να γεμίσει τον άδειο κρατικό κορβανά.

Ο ίδιος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει επανειλημμένως ασκήσει δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για το ελληνικό σύστημα είσπραξης φόρων, τη στιγμή που επιτρέπει στο ολλανδικό φορολογικό σύστημα να στερεί έσοδα εκατομμυρίων από την Ελλάδα.

Αλήθεια, θα ασχοληθεί ποτέ το Eurogroup του οποίου ηγείται ο κ. Ντάισελμπλουμ με αυτή και πολλές άλλες υποθέσεις φοροαποφυγής από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσα από «μηχανισμούς» που εδρεύουν στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο;

Σχετικές ειδήσεις