ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναι» των Ασφαλιστικών Ταμείων στη μεταφορά διαθεσίμων

«Ναι» των Ασφαλιστικών Ταμείων στη μεταφορά διαθεσίμων

Την θετική στάση των διοικήσεων των μεγαλύτερων Ασφαλιστικών Ταμείων έχει η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά την μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ,ETAT ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΤΕ ΕΩΣ 600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΕΑ (συνεδρίαζε μέχρι αργά χθες το βράδυ) αλλά και ο ΟΑΕΔ έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις για μεταφορά των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ μέχρι αύριο Παρασκευή (24/4/2015) και υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ.

Σε χθεσινή (22/4) προγραμματισμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Στρατούλη, συμμετείχαν οι διοικητές του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος και του ΟΑΕΕ Τ. Πετρόπουλος. Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε:

  1. Η εξαιρετική εξέλιξη όσον αφορά την είσπραξη εσόδων. Συνολικά μέχρι χθές ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 1.682.855.665,85 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 37.979.889,57 ευρώ.
  2. Η μεταφορά των διαθεσιμών των Ασφαλιστικών Ταμείων θα γίνει σε εθελοντική βάση με αποφάσεις που θα λάβουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια.
  3. Τα διαθέσιμα μέσω του ΟΔΔΗΧ θα μετατραπούν σε ρέπος και θα κατατεθούν με επιτόκιο 2,7% στην ΤτΕ.
  4. Η μεταφορά των διαθεσίμων θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή και θα υπάρξει επιστροφή στα Ταμεία όταν ζητηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΑΕΔ είχε αποφασίσει πριν από το Πάσχα την τοποθέτηση σε ρέπος επιπλέον κεφαλαίων, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Επίσης ο ΟΑΕΕ, αποφάσισε να τοποθετήσει 135 εκατ. ευρώ σε ρέπος, ενώ το ΙΚΑ συνεδριάζει σήμερα.

Αναλυτικά:

ΙΚΑ. Εκκρεμεί η έγκριση μετατροπής σε ρέπος ομολόγων 150 εκατομμυρίων, ενώ θα υπάρξει και εσωτερικό δάνειο 110 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση είναι υπέρ της μεταφοράς ταμειακών διαθέσιμων και πιθανότατα να μεταφερθεί ένα ποσό κοντά στα 150 εκατομμύρια το Μάιο.

ΟΑΕΕ. Ξεκίνησε η διαδικασία για να ανοίξει καταθετικός λογαριασμός, όπου πιθανότατα θα κατευθυνθούν το επόμενο διάστημα 130 εκ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα το ταμείο θα χρειαστεί περίπου 150 εκατομμύρια για πληρωμή συντάξεων και άλλων υποχρεώσεων.

ΟΑΕΔ. Έχει αποφασίσει τη μεταφορά 120 εκατομμυρίων και προθχές (21/4) συζητήθηκε να σταλούν και άλλα 50 εκατομμύρια.

ETAT. Συνεδριάζε χθές (22/4) για να συζητήσει τη μεταφορά 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος ότι μπορούν ακόμα να αξιοποιηθούν 600 εκατομμύρια που έχουν οι δύο μικροί λογαριασμοί του ΑΚΑΓΕ (συνολικό κεφάλαιο 3,8 δις) καθώς τα 3,2 δις προβλέπεται πως μένουν κλειστά μέχρι το 2019.

Σχετικές ειδήσεις