ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακοπή των συζητήσεων στις Βρυξέλλες

Διακοπή των συζητήσεων στις Βρυξέλλες

Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες,ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία αποχώρησε, και τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος. Για την εξέλιξη αυτή, προϊδέαζαν νωρίτερα και κυβερνητικές πηγές, που έκαναν λόγο για απαιτήσεις - σοκ του ΔΝΤ.

Την ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων - χωρίς θετικό αποτέλεσμα - ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Eurogroup.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5 - 1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Κυβερνητική πηγή επαναφέρει τις υποχωρήσεις της Αθήνας

Ότι ακόμα δεν βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, επαναβεβαίωσε και κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας πως "έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις, όμως μέτρα, όπως μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε".

Μετάθεση για το τέλος του μήνα

Νωρίτερα, πηγές της Κομισιόν ανακοίνωσαν ότι αυτός ο γύρος των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς τελείωσε, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, κυρίως στη λήψη μέτρων.

"Αν υπάρξουν σκληρές προσπάθειες, τότε μπορεί να βρεθεί μία λύση έως το τέλος του μήνα", τόνισαν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγη ώρα αναμένεται δήλωση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Σχετικές ειδήσεις