ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα 2015: Να γιατί θα κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι

Δημοψήφισμα 2015: Να γιατί θα κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι

Σε δημοσίευμά του το BBC κάνει λόγο για τη θεωρία των παιγνίων και το «δίλημμα του φυλακισμένου», προσπαθώντας να δείξει ότι η καλύτερη οδός για την Ευρωζώνη και την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα ήταν τελικά οι εταίροι να αποδέχονταν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης - ή έστω κάποια εκδοχή της, όπως τονίζει το εκτενές άρθρο.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι άριστος γνώστης της θεωρίας των παιγνίων, επισημαίνει ο Marcus Miller, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Warwick, όπως αναφέρει το BBC.

Τι είναι η θεωρία των παιγνίων; Όπως εξηγεί το άρθρο, πρόκειται για μία μέθοδο ανάλυσης προβλημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας. Παίκτης μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, μία οργάνωση, ένα κράτος ή ένας συνασπισμός.

Για τη λύση των προβλημάτων αυτών θεωρείται προηγουμένως απαραίτητη η ανάλυση καταστάσεων, όπου δύο ή περισσότεροι δρώντες (παίκτες) βρίσκονται αντιμέτωποι και ακολουθούν συνεργατικές στρατηγικές. Κάθε παίκτης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, για να εμποδίσει τον αντίπαλό του να αποκτήσει πλεονεκτήματα που θα περιορίσουν τα κέρδη του. Επομένως, οι ενέργειές του εξαρτώνται άμεσα από τη θέση (στρατηγική) που θα επιλέξει ο αντίπαλος.

Ένα γνωστό παράδειγμα στη θεωρία των παιγνίων είναι το «δίλημμα του φυλακισμένου», το οποίο, κατά τον αρθρογράφο του BBC, μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιτύχουν πολλά αν συνεργάζονταν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν διότι ο ένας δεν εμπιστεύεται τον άλλον.

 81082974 prisoner dilemma 624

Τι λοιπόν συμβαίνει στην περίπτωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών;

Όπως δείχνουν τα σχεδιαγράμματα του BBC, η καλύτερη λύση και για τις δυο πλευρές θα ήταν δίχως αμφιβολία να αποδεχθεί τελικά η Ευρωζώνη την ελληνική πρόταση.

Το δημοσίευμα αναλύει δύο βασικά σενάρια, όπου το «1-1» είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές, το «1-0» θετικό για την Ελλάδα μόνο και «0-0» αρνητικό και για τους δύο.

 83842141 greek decisiontree 1

1. Το σενάριο της αποδοχής της ελληνικής πρότασης από την Ευρωζώνη (με θετικό «σκορ» 1 - 3/4 και για τις δύο πλευρές δηλαδή).

 83842142 greek decisiontree 2

2. Και το σενάριο της απόρριψής της (με αρνητικό «σκορ» 0 - 1/2, που θα είναι αρνητικό δηλαδή και για τις δύο πλευρές).

 83842143 greek decisiontree 3

Το ενδιαφέρον δημοσίευμα του BBC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μοναδική θετική έκβαση και για τις δύο πλευρές θα ήταν η αποδοχή της ελληνικής πρότασης, καθώς σε περίπτωση ενός Grexit οι απώλειες θα είναι οδυνηρές και για τις δύο πλευρές.

Μήπως τελικά οι πιστωτές είναι και αυτοί καλοί γνώστες της θεωρίας των παιγνίων και γνωρίζουν ότι η μοναδική ωφέλιμη και βιώσιμη λύση, και για τις δύο πλευρές, θα είναι η αποδοχή της ελληνικής πρότασης;

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ!

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ - "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ"!

Σχετικές ειδήσεις