ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Ζητούν περισσότερα από τον Τσακαλώτο οι ΥΠΟΙΚ

Reuters: Ζητούν περισσότερα από τον Τσακαλώτο οι ΥΠΟΙΚ

Μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν ένα μικρό διάλειμμα για δείπνο. Στο πλαίσιο της μικρής παύσης διέρρευσε πως οι υπουργοί ζήτησαν από τον Έλληνα ομόλογό τους πως η Αθήνα πρέπει να προσφέρει βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να πειστούν για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οΈλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να αξιοποιεί τη διακοπή της συνεδρίασης για επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και αν κριθεί αναγκαίο να λάβει νομιμοποίηση να απαντήσει στις απαιτήσεις.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ, ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Δύο πηγές με πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο Reuters πως «υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των άλλων 18 υπουργών που συμμετέχουν στο τραπέζι των συνομιλιών πως η αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα για να πείσει τους υπουργούς πως θα τιμήσει τη νέα συμφωνία».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Guardian, Ίαν Τρέινορ η Ελλάδα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους υπουργούς για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ο ίδιος αναφέρει πως, κατά τη διάρκεια της παύσης των εργασιών, οι θεσμοί συντάσσουν γραπτή απάντηση στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τη στιγμή που, οπως σημειώνει, δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα συμφωνία για απόψε. Σύμφωνα, μάλιστα, με το tweet του, στην περίπτωση νέου ναυαγίου, οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στην αυριανή (12/7) σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το κρατικό φινλανδικό δίκτυο YLE, σύμφωνα με πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, η φινλανδική κυβέρνηση δε θεωρεί την ελληνική πρόταση επαρκή ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την είδηση, σε μία προσπάθεια να κρατήσει απόρρητη την αξιολόγησή της και να ισχυροποιήσει τη θέση της στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε πλήρη αντίθεση με τη φινλανδική γραμμή, πάντως, έρχονται οι διαβεβαιώσεις του Αυστριακού καγκελαρίου, Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Österreich - που δημοσιεύεται αύριο - τονίζει πως "είναι βέβαιο πως τώρα βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία απ'ότι προηγουμένως".

Ο καγκελάριος της Αυστρίας υπερθεμάτισε δε, σημειώνοντας πως "οι πιθανότητες για μία συμφωνία για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο θετικές όσο είναι τώρα".

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για το Eurogroup

Σχετικές ειδήσεις