ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπεται στα σχέδια της ΕΕ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπεται στα σχέδια της ΕΕ

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Αυτό αναφέρει εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters. Όπως αναφέρει η έκθεση αυτό συμβαίνει λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες και καλεί τους εταίρους να επανεξετάσουν το θέμα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί περίοδος χάριτος 30 χρόνων στα υφιστάμενα και τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα, και προτείνει οι εταίροι να προχωρήσουν σε δραματική αύξηση των λήξεων.

Όπως σημειώνει η έκθεση του ΔΝΤ:

- Ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε αξιολόγηση ΑΑΑ θα δημιουργούσε «μη βιώσιμη δυναμική χρέους» για δεκαετίες.

- Οι προβλέψεις στην αναθεωρημένη Εκθεση Βιωσιμότητας Χρέους για την Ελλάδα υπόκεινται σε «σημαντικά πτωτικά ρίσκα».

- Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας αναμένεται να αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ένα ασφαλές «ταβάνι», ενώ συνεχίζουν να ενισχύονται.

- Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ πριν από δυο εβδομάδες. Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία.

Σχετικές ειδήσεις