ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρες συντάξεις με ανταποδοτικές παροχές

Πρόωρες συντάξεις με ανταποδοτικές παροχές

Η απουσία της διάταξης για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και εφόσον διατηρηθεί μέχρι τέλους (δηλαδή χωρίς προσθήκη - τροπολογία) στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αλλάζει σε ένα βαθμό τα δεδομένα στο Ασφαλιστικό.

ΣTA 67 H ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ακόμα περισσότερο αν τελικά δεν συμπεριληφθεί η σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων από το κράτος εξαιρέσεων, και της εναρμόνισης της χρηματοδότησης με το ύψος των εισροών του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα όσοι συνταξιοδοτηθούν πρόωρα από την 1.7.2015 θα λαμβάνουν πλήρως ανταποδοτικές - αναλογικές παροχές και το ποσό της κρατικής εγγυμένης σύνταξης με την συμπλήρωση του 67ου έτους.

Αναλυτικά, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι διατάξεις που προβλέπουν:

α)την συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων αλλά και των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ αναδρομικά από 01.01.2015. Στο ΕΤΕΑ εντάσσονται οι πόροι όλων των εντασσομένων ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ είναι οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
β) τη διατηρηση μέχρι το 2021, στα ονομαστικά επίπεδα του 2015, της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
γ) την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (από 01.07.2015) από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις και σε 6% για τις επικουρικές, υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης.
δ) τους όρους ένταξης ταμείων ή τομέων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ) τις λεπτομέρειες και την διαδικασία εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με την ισχύουσα στο ΙΚΑ.

Όπως αναφέραμε στο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται η διάταξη για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 01.07.2015 έως το τέλος του 2021


Στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο από την 1/1/2023 και μετά, ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης για τη πλήρη σύνταξης, αλλά και το όριο των 62 ετών για μειωμένη. Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015, θα λάβουν σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής τους και μόλις συμπληρώσουν τα 67, θα λάβουν και το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης. Επομένως παραμένει η επιλογή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ωστόσο μειώνεται δραστικά το ύψος της σύνταξης, πρίν το 67 έτος καθώς δεν θα χορηγείται μέχρι τότε το ποσό της κρατικής εγγυημένης σύνταξης.

Η εξοικονόμηση της κρατικής δαπάνης από την αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25.7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 εκατ. ευρώ για το 2017 και 60 εκατ. για το 2018.

Τέλος, έως τις 22 Ιουλίου, προβλέπεται να νομοθετηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ρήτρα βιωσιμότητας ή «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν προηγουμένως με τους δανειστές.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου για όλες τις επικουρικές συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή των παροχών στο ύψος των εισφορών, ώστε οι παροχές που δίνουν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Η εφαρμογή της είχε παγώσει με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα στην αγορά εργασίας «με την πραγματοποίηση μεταξύ άλλων αυστηρής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Σχετικές ειδήσεις