ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρούγκμαν: Το Πουέρτο Ρίκο δεν αποτελεί την Ελλάδα των ΗΠΑ

Κρούγκμαν: Το Πουέρτο Ρίκο δεν αποτελεί την Ελλάδα των ΗΠΑ

Είναι η Ελλάδα της Αμερικής; Οχι, δεν είναι. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους New York Times.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο διαπρεπής οικονομολόγος εξηγεί γιατί, παρά τις ομοιότητες του Πουέρτο Ρίκο με την Ελλάδα, στην πραγματικότητα οι δύο χώρες αποτελούν ολοσδιόλου διαφορετικές περιπτώσεις.

«Μήπως είναι λοιπόν το Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα της Αμερικής; Όχι, δεν είναι. Και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί», επισημαίνει ο αμερικανός οικονομολόγος, εξηγώντας πως: «η οικονομική κρίση στο Πουέρτο Ρίκο είναι κυρίως ένα υποπροϊόν μιας γενικότερης δημοσιονομικής κατάρρευσης. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντισταθεί με έναν μεγάλο δανεισμό. Και τώρα χτυπάει στον τοίχο. (...) Στην ουσία το νησί αυτό βρέθηκε στην χειρότερη κατάσταση την πιο ακατάλληλη ώρα».

Όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο Κρούγκμαν, η διαφορά με την Ελλάδα έγκειται στο ότι: «παρότι η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο έχει καταρρεύσει, ο πληθυσμός της, που αναμφισβήτητα υποφέρει, δεν ζει με τίποτα με τις καταστροφές που βιώνουμε στην Ευρώπη. Επί παραδείγματι, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 30%, στο Πουέρτο Ρίκο συνεχίζει να ανεβαίνει. Και αυτό γιατί αποτελεί μέρος της οικονομικής Ένωσης με τις ΗΠΑ. Μπορεί η οικονομία του να παραπαίει όμως η ενίσχυση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε».

Σχετικές ειδήσεις