ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις: Προ των πυλών η συμφωνία

Διαπραγματεύσεις: Προ των πυλών η συμφωνία

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας μπαίνουν Αθήνα και εταίροι, καθώς το «στοίχημα» και των δύο πλευρών είναι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις σήμερα Δευτέρα 10 Αυγούστου το βράδυ ή το αργότερο αύριο Τρίτη.

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ – ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ «ΚΛΕΙΔΙΑ»

Οι ρυθμοί είναι πυρετώδεις και στο τραπέζι τίθενται ακόμα και θέματα που αποτελούν «αγκάθια» ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα. Οι συζητήσεις δεν σταμάτησαν ούτε το Σαββατοκύριακο και συνεχίστηκαν σήμερα από το πρωί.

H συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών διακόπηκε για λίγο μόνο μετά τις 17:30 το απόγευμα, με στόχο να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την πορεία των συζητήσεων. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών με τον πρωθυπουργό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες

Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις 11 Αυγούστου, ώστε να ακολουθήσει την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και να «περάσει» το κείμενο από την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή, ως και τις 18 Αυγούστου.

Μάλιστα το Reuters, χθες Κυριακή 9 Αυγούστου, επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο ανέφερε πως θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση σε δύο άρθρα.

Πού τα βρίσκουν και πού διαφωνούν Ελλάδα και δανειστές

Σημείο σύγκλισης είναι το μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και ύφεση 2,1 - 2,3% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί δουλεύουν πάνω στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο άρθρα -το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ύψους έως 52 δισ. ευρώ, και τα προαπαιτούμενα μέτρα ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση-μαμούθ του νέου προγράμματος που η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι 25 δισ. ευρώ.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι επίσης στα προαπαιτούμενα, ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις το πιθανότερο σενάριο είναι να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο.


Τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι... σκόπελοι της διαπραγμάτευσης είναι:

- Τα κόκκινα δάνεια.Η Αθήνα επιμένει στον νέο φορέα διαχείρισης και διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες.

- Αγρότες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τώρα μόνο την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ η οποία θέλει να γίνει σε δύο δόσεις.

- Έκτακτη εισφορά. Η ελληνική πλευρά επιμένει για την επιβολή συντελεστή 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, για να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ.

- Ενέργεια. Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

- ΦΠΑ. Έγινε αποδεκτή η μετάταξη του μοσχαρίσιου κρέατος σε συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Αντιθέτως αυτό δεν έγινε εφικτό για τα την ιδιωτική εκπαίδευση που παραμένει στο 23%.

- Εργασιακό. Οι θεσμοί ζητούν να περιοριστεί η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις από τους 6 μήνες σήμερα, στους 3 μήνες.

- Πρόωρες συντάξεις. Ενώ το Σάββατο φαινόταν να έχει τεθεί εκτός των προαπαιτούμενων, την Κυριακή επανήλθε από τους δανειστές με απαίτηση να ενταχθεί στα προαπαιτούμενα.

- Αγορές. Ισχυρές πιέσεις εκφράζονται για τα κλειστά επαγγέλματα και οι αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με ρητή αναφορά στο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Σχετικές ειδήσεις