ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση του… γράψε – σβήσε! Απέσυρε την απόφαση για συλλογή αποδείξεων το 2015

Η κυβέρνηση του… γράψε – σβήσε! Απέσυρε την απόφαση για συλλογή αποδείξεων το 2015

Αλαλούμ με τη συλλογή αποδείξεων για τα φετινά εισοδήματα, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται για άλλη μία φορά σε σύγχυση και πανικό και προχωράει σε κινήσεις αψυχολόγητες, κάτω από το βλέμμα των δανειστών και των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων και το σάλο που προκάλεσε το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έμαθαν μέσα στο Δεκέμβριο ότι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις και για το 2015, για να δικαιούνται το αφορολόγητο, το υπουργείο Οικονομικών με μία «κωλοτούμπα» αποφάσισε να αποσύρει τελικά τη σχετική απόφαση.

Και μετά τι; Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, καθώς δεν υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης ένα συγκεκριμένο σχέδιο, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα ισχύσει στο εξής.

Το απόγευμα της Τετάρτης (09/12/2015) το υπουργείο Οικονομικών είχε εντάξει στη διάταξη του νομοσχεδίου που θα κατέθετε την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή, την υποχρεωτική συλλογή αποδείξεων και μάλιστα θα επέβαλε πρόστιμα σε όποιους δεν είχαν μαζέψει τον απαραίτητο αριθμό.

Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό αυτή η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους φορολογούμενους πολίτες που για άλλη μία φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την προχειρότητα της κυβέρνησης. Λίγες ώρες αργότερα, το ΥΠΟΙΚ αναγκάστηκε να αποσύρει το μέτρο από το νομοσχέδιο.

Η νέα διάταξη, που σύντομα έγινε... παλιά, επρόκειτο να μπει στο νέο πολυνομοσχέδιο, που έρχεται σε διαβούλευση το Σαββατοκύριακο και κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή. Σημειωτέον, ότι ουσιαστικά η συλλογή αποδείξεων είχε καταργηθεί από τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Μάλιστα, όποιος δεν είχε μαζέψει τις αποδείξεις, θα αντιμετώπιζε και φορο-πρόστιμο 22% επί του ποσού που δεν μάζεψε.

Για παράδειγμα, για εισόδημα 10.000 ευρώ θα έπρεπε να μαζέψει αποδείξεις 1.000 ή να πληρώσει πρόστιμο 220 ευρώ

Σημειώνεται ότι η βάση της νομοθεσίας η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με την υποχρεωτική συλλογή και προσκόμιση αποδείξεων από το φορολογούμενο αφορά μέχρι και τα εισοδήματα του 2014.

Μεταξύ άλλων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:

  • Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.
  • Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.
  • Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Τρ. Αλεξιάδης: Δεν είπα ποτέ για πρόστιμο σε όσους δεν μαζεύουν αποδείξεις για το 2015

Χαρακτηριστικό της κατάστασης πανικού στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο Mega επεσήμανε ότι «δεν είπα ποτέ για πρόστιμο σε όσους δεν μαζεύουν αποδείξεις για το 2015».

O Τρύφων Αλεξιάδης έκανε λόγο για παραπληροφόρηση στο θέμα των αποδείξεων και εξήγησε ότι υπάρχει κενό νόμου, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 έπρεπε να λυθεί νομoθετικά το τι γίνεται με τις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύει ο κόσμος για το 2015, κάτι που δεν έγινε.

Προκειμένου να καλυφθεί το κενό νόμου που υπήρχε, όπως είπε, ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες και ήρθε σαν πρόταση το να υπάρχει μια νομοτεχνική βελτίωση-ρύθμιση. «Δεν θα πηγαίναμε τον Δεκέμβριο του 2015 να βάλουμε φόρο 22% στον κόσμο για τις αποδείξεις. Νομοτεχνικά θα λύναμε το θέμα» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης. Ερωτηθείς, ωστόσο, τι θα προέβλεπε αυτή η νομοτεχνική ρύθμιση δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Και τα περί αναδρομικής φορολόγησης τα απέδωσε εκ νέου σε παραπληροφόρηση, λέγοντας: «Δεν είπα ποτέ, και υπάρχει το βίντεο ευτυχώς, ότι θα μπουν αναδρομικοί φόροι το 2015. Μου αποδόθηκε αυτή η δήλωση και είναι ψέματα. Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει φόρος, αν δεν μαζέψουμε τις αποδείξεις για το 2015 κι αυτό που μου αποδόθηκε είναι ψέματα».

Σχετικές ειδήσεις