ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ - Εκατό δόσεις και τέλη κυκλοφορίας: Ο μποναμάς των Χριστουγέννων

ΕΝΦΙΑ - Εκατό δόσεις και τέλη κυκλοφορίας: Ο μποναμάς των Χριστουγέννων

Την ώρα που η κυβέρνηση ξεκινά «μίνι διακοπές» μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οπότε αρχίζουν τα δύσκολα με ασφαλιστικό και κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, για τους έλληνες φορολογούμενους δεν υπάρχει… δεύτερη ευκαιρία να ελπίσουν αυτά τα Χριστούγεννα.

ΜΑΥΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΦΟΡΩΝ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την γέννηση του Χριστού και τη… μηνιαία «σταύρωση» των ελλήνων φορολογουμένων. Την ίδια ώρα, η αγορά βουλιάζει, στην κοινωνία έχει επέλθει δραματική φορολογική κόπωση και οι άστεγοι αυξάνονται και πληθύνονται.

Η κυβέρνηση με μικρο – παρατάσεις προσπαθεί να περάσει στους φορολογούμενους (μισθωτούς –ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις) την αίσθηση πως χαλαρώνουν την θηλιά. Όμως, η πραγματικότητα κινείται εκτός επικοινωνιακών τρικ του Μαξίμου.

Το φετινό εορταστικό «ρεβεγιόν» περιλαμβάνει πληρωμή: τελών κυκλοφορίας, 3ης δόσης του ΕΝΦΙΑ καθώς και καταβολή ενός ακόμη ποσού στο πλαίσιο των 100 δόσεων!

Όποιος φορολογούμενος δεν μπορέσει να πληρώσει κάτι απ’ όλα αυτά στην ώρα τους, θα τιμωρείται με έξοδο από την ρύθμιση των 100 δόσεων ή στην περίπτωση των τελών, θα πρέπει να καταβάλλει το διπλάσιο!

Το υπουργείο Οικονομικών –μέχρι στιγμής τουλάχιστον – απορρίπτει το ενδεχόμενο παράτασης κυρίως για τα τέλη κυκλοφορίας. Το έχει ξεκαθαρίσει ο Τρύφων Αλεξιάδης. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στο τέλος θα αναγκαστεί να «κάνει πίσω».

Ακρίβεια και αδιέξοδο!

Την ίδια ώρα, τα συναρμόδια υπουργεία επιτρέπουν στην αγορά να πραγματοποιεί ένα ξέφρενο πάρτι ακρίβειας σε βάρος των καταναλωτών, σε βάρος των φορολογούμενων που έχουν καταστεί σε ένα «καλοδουλεμένο» ισοζύγιο για το οποίο ούτε οι γιορτές επιτρέπονται, ούτε οι διακοπές και κυρίως ούτε τα… όνειρα!

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ακριβότερο από αυτό του 2014 κατά 1,82%.

Στο εορταστικό του μήνυμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα για άλλη μια χρονιά θα χρησιμοποιηθεί για φόρους και άλλες υποχρεώσεις, αντί για αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων. Οι αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται σήμερα να δραστηριοποιηθούν και να επιβιώσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κυριότερες όλων την εφαρμογή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις φορολογικού κυρίως περιεχομένου, είχαν σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση δυσοίωνων εκτιμήσεων για το ύψος του φετινού εορταστικού τζίρου στην Αγορά».

Όπως υποστηρίζουν οι έμποροι, οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις χριστουγεννιάτικες δαπάνες τους –κατά την διάρκεια της τελευταίας εξαετίας – κατά 42%! Και ο τζίρος του Δεκέμβρη δε φαίνεται να ξεφεύγει από τον κανόνα καθώς εκτιμάται πως θα είναι μειωμένος κατά 8,3%.

Κι όλα αυτά όταν επίσημες έρευνες διαπιστώνουν πως μία στις δύο οικογένειες ζουν με την σύνταξη του παππού και της γιαγιάς. Δηλαδή, στα γνωστά «υποζύγια» που είχατε υποσχεθεί Κύριε Τσίπρα έναν ακόμη μισθό...

Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν!

Σχετικές ειδήσεις