ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακόψτε το ανενεργό μπλοκάκι και... κερδίστε

Διακόψτε το ανενεργό μπλοκάκι και... κερδίστε

Έχετε ανενεργή επιχείρηση ή δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχετε αμελήσει να το διακόψετε;

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογούμενους που διαθέτουν ανενεργά μπλοκάκι ή ανενεργές επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε διακοπή γλιτώνοντας πρόστιμα και τέλη επιτηδεύματος δήλαδή σημαντικά ποσά.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου μπορούν οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών για ατομικές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, αφού με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δόθηκε παράταση ενός μήνα, (δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου 2016) προκειμένου και οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να διακόψουν έστω και εκπρόθεσμα.

Ειδικότερα μπορούν μέχρι και στα τέλη του Ιανουαρίου να προχωρήσουν στην υποβολή της σχετικής δήλωσης δηλώνοντας ως ημερομηνία παύσης των εργασιών όχι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης αλλά την πραγματική ημερομηνία που διέκοψαν τις εργασίες τους. Έτσι, για όλο το χρονικό διάστημα της μη άσκησης του επαγγέλματός τους μέχρι και την υποβολή της δήλωσης διακοπής δεν θα επιβαρυνθούν με διάφορους φόρους και τέλη, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος και οι ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο τους.

Αν δηλαδή ένας φορολογούμενος που πλέον είναι μισθωτός εργαζόταν έως και το τέλος του 2011 με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη, θα προχωρήσει σε υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών με ημερομηνία διακοπής την 31η Δεκεμβρίου 2011 και να γλιτώσει έτσι το τέλος επιτηδεύματος για τα έτη 2012, 2013, 2014 και 2015. Αντίθετα, αν δεν αξιοποιήσει την προθεσμία και διακόψει μετά την 31η Ιανουαρίου 2016 δεν θα μπορεί να δηλώσει ως ημερομηνία διακοπής εργασιών μόνο την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης διακοπής και έτσι θα επιβαρυνθεί με το τέλος επιτηδεύματος για τα τέσσερα χρόνια που αναφέρθηκαν καθώς και με πρόστιμα για μη εκπλήρωση τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων, όπως για παράδειγμα, μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών, περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ κ.α.