ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν «πείστηκε» το Eurogroup από το ασφαλιστικό της κυβέρνησης

Δεν «πείστηκε» το Eurogroup από το ασφαλιστικό της κυβέρνησης

Το ασφαλιστικό αλλά και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν το σημερινό Eurogroup.

Περίεργη δήλωση του επικεφαλής του ESM - Δεν «πείστηκε» το Eurogroup από το ασφαλιστικό της κυβέρνησης - «Χρειαζόμαστε συμπληρωματικά στοιχεία», είπε ο Ντάισελμπλουμ - Μαρτυρική πρώτη αξιολόγηση προμηνύει ο Σόιμπλε - Γρήγορα βήματα θέλει ο Μοσκοβισί

«Περίεργη» μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, «Η ρευστότητα στην Ελλάδα μπορεί να στενέψει ξανά τον Φεβρουάριο» τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του οργανισμού μέσω του οποίου διοχετεύονται τα ευρωπαϊκά δάνεια στην Ελλάδα.

Συμπληρωματικά στοιχεία για το νέο ασφαλιστικό της ελληνικής κυβέρνησης ζήτησαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Eurogroup, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, όπως τόνισαν και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ταχεία πρόοδος με αιχμή το ασφαλιστικό και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία άμεσα και πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

«Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε πριν από την αναχώρηση των κλιμακίων από την Αθήνα» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα διαρκέσει «μήνες και όχι εβδομάδες», παρότι παραδέχτηκε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς πόσο καιρό θα πάρει αυτό.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει και συμφωνεί να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο νέο πρόγραμμα. «Είναι απαραίτητη η αποδοχή από την Αθήνα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη το καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, και υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ κατέστησε σήμερα σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει.

Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι καλό θα ήταν τα στοιχεία αυτά να σταλούν “σύντομα” από τις ελληνικές Αρχές, ούτως ώστε να μπορέσουν τις επόμενες ημέρες να μεταβούν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης.

Νωρίτερα προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως η ίδια η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί στο πρόγραμμα την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επαναλαμβάνοντας πως η παρουσία του πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Έχουμε τη δέσμευσή τους για συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, αναγνωρίζοντας ότι το Ταμείο ζητεί γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες

Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες εξέφρασε τις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Σχετικά με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τέλος, ο ίδιος εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας.

Μοσκοβισί: Ανάγκη για μια «αξιόπιστη» μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό

Την ανάγκη μιας «αξιόπιστης» μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι «καλή».

Όσον αφορά τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup για την Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι μια «αξιόπιστη μεταρρύθμιση, έτσι όπως ορίζεται από το Μνημόνιο», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας ότι «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή» και πως μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τώρα τίθενται σε ισχύ, προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει «θετική συζήτηση» για το ελληνικό χρέος. «Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο συνταξιοδοτικό», είπε και πρόσθεσε: «Θα δούμε ποιές είναι οι αναγκαίες παράμετροι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς».

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις