ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ

Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ

Επιφυλακτικός για το αν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, ενώ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρή δουλειά σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και έχει υποβάλει μια «σοβαρή πρόταση».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι βέβαιη, ενώ σχετικά με το χρέος ανέφερε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητά του θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο ίδιος μάλιστα ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε στην Ολλανδία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός «επιβεβαίωσε» ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Έχουμε τη δέσμευσή τους για συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, αναγνωρίζοντας ότι το Ταμείο ζητεί γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει πολλή δουλειά» μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι απομένουν πολλά θέματα ανοιχτά εκτός από το ασφαλιστικό, όπως είναι ο προϋπολογισμός του 2016 και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι το μόνο που είναι γνωστό αυτή τη στιγμή είναι η «σειρά των γεγονότων» και επανέλαβε ότι μιλάμε περισσότερο για «μήνες» και όχι για «εβδομάδες». «Είμαι ευχαριστημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει» δήλωσε και συμπλήρωσε πως μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο θεσμών τότε θα ξεκινήσει και ο «πολιτικός διάλογος» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι αναγκαία και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις