ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΔΕΗ: Σε 36 δόσεις η εξόφληση - Δείτε ποιους αφορά

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΔΕΗ: Σε 36 δόσεις η εξόφληση - Δείτε ποιους αφορά

Σε διευκόλυνση με μεγάλο αριθμό δόσεων για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς προχωρά η ΔΕΗ καθώς πλέον τα χρέη, λόγω της δυσχερέστατης οικονομικής κατάστασης των πολιτών, έχουν φτάσει στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, οι οφειλέτες της ΔΕΗ θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, σε 36 δόσεις, και χωρίς να δώσουν προκαταβολή.

Η δυνατότητα δίνεται σε όσους κάνουν αιτήσεις από την 1η Απριλίου έως και τις 31 Ιουλίου.

Στη συνέχεια, προβλέπεται μόνιμος κανονισμός ρύθμισης χρεών με ευνοϊκότερους όρους (μικρότερη προκαταβολή, 5-15% και 18-36 δόσεις) σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα.

Σημειώνεται οτι τα ... φέσια των εξαντλημένων από τα χαράτσια και την υπερφορολόγηση πολιτών προς τη ΔΕΗ κυμαίνονται στο επίπεδο των 2,2-2,3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά το νέο σύστημα διακανονισμών προβλέπει:

1. Από 01.04.2016 μέχρι και 31.07.2016, όλοι οι πελάτες μπορούν να διακανονίσουν τις οφειλές τους σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή.
Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και εκείνοι οι πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα.
Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.
2. Από 01.08.2016 και εξής θα ισχύουν για όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς -πλην των εποχικών και αγροτών- πελάτες τα εξής:
- Μηνιαίες Δόσεις: Ύψος ίσο κατ' αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.
- Προκαταβολές: 5% για πελάτες χωρίς αντισυμβατική συμπεριφορά (παραβίαση μετρητή, ρευματοκλοπή κ.ά) και 15% για πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά.
3. Για τους επαγγελματικούς πελάτες με εποχική δραστηριότητα από 01.08.2016 θα ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις.
4. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί μια δόση λόγω αδυναμίας κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Αν δεν καταβληθούν περιςςότερες δόςεις, τότε για να εξακολουθήσει να ισχύει ο διακανονισμός θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι οφειλόμενες δόσεις πλην μίας.
Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.
5. Οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις ρευματοκλοπών.

Σχετικές ειδήσεις