ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση: «Στον αέρα» όλα τα θέματα - αγκάθια

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση: «Στον αέρα» όλα τα θέματα - αγκάθια

Με τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης να παραμένουν άλυτα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των κλιμακίων των τεσσάρων Θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM), σε μια προσπάθεια να προκύψει μια κατ’ αρχήν συμφωνία, για να «κλειδώσει» η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις γίνονται επί δύο διαφορετικών κειμένων έκτασης 37 σελίδων όσον αφορά το Memorandum Of Understanding της Κομισιόν και 15 σελίδων όσον αφορά το Memorandum of Economic and Financial Policies του ΔΝΤ.

Όπως προκύπτει από τα δύο κείμενα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το παιχνίδι των «καλών» και «κακών» Θεσμών, που αν και διαφοροποιούνται αισθητά σε συγκεκριμένα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά έρχονται να ζητήσουν ακόμη περισσότερο αίμα από τους Έλληνες.

Ειδικότερα, η πλευρά της Κομισιόν φέρεται να δέχεται πως μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ το 2018, με την υιοθέτηση μέτρων που θα κινούνται στο 3% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, σε πιο σκληρή γραμμή φαίνεται πως κινείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% επί του ΑΕΠ το 2018, κατεβάζοντας και τη δημοσιονομική απόδοση των ίδιων μέτρων σε 2,5%. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ πιέζει για παράλληλη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Όλα επί τάπητος

Σύμφωνα με παράγοντες, του οικονομικού επιτελείου, η σύσκεψη κυβέρνησης - δανειστών ξεκίνησε με τη συζήτηση επί των δημοσιονομικών μεγεθών, στην οποία παρίστανται οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Αμέσως μετά, ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση επί του νέου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού, με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη, ενώ εν συνεχεία είχε προγραμματιστεί η κουβέντα για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η νύχτα των μεγάλων συμβιβασμών

Τα θέματα-αγκάθια (φορολογία εισοδήματος, επικουρικές συντάξεις, «κόκκινα» δάνεια, κούρεμα αφορολογήτου και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων) παραμένουν ανοικτά και πλέον η κυβέρνηση αναζητεί συμβιβαστικές λύσεις με τους Θεσμούς, ώστε να κλείσει η συμφωνία.

Οι Θεσμοί αξιώνουν με επιμονή να υπάρξει και νέο «ψαλίδισμα» στο αφορολόγητο όριο κάτω από το επίπεδο των 9.100 ευρώ και αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση.

Παράλληλα, επιμένουν να υπάρξει μεγαλύτερο «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, το μόνο που δέχονται είναι η εξαίρεση πωλήσεων σε στεγαστικά δάνεια που αφορούν στην πρώτη κατοικία ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σχετικές ειδήσεις