ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολονύχτιο θρίλερ… διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών χωρίς συμφωνία

Ολονύχτιο θρίλερ… διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών χωρίς συμφωνία

Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 7:00 το πρωί της Δευτέρας (11/04/2016) οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Κυριακής.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 15:00 – «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα κλιμάκια των τεσσάρων Θεσμών στην Αθήνα, κατά την οποία, μάλιστα, δεν υπήρξε συμφωνία για τα «καυτά» θέματα.

Ο χρόνος, ωστόσο, πιέζει ασφυκτικά, αφού αύριο Τρίτη (12/04) είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση των θεσμών από την Αθήνα.

Διαφωνία υπάρχει στο αφορολόγητο, όπου η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση για 9.100 ευρώ αλλά οι δανειστές θέλουν ακόμη πιο χαμηλά το όριο!

Ανοιχτό φαίνεται να είναι ακόμα και το θέμα των «κόκκινων» δανείων» με τον κ. Τσακαλώτο να μιλά για «2-3 ανοιχτά θέματα» και να μην δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα "κόκκινα δάνεια" αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργος ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «Έχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στις συναντήσεις που άρχισαν το βράδυ της Κυριακής συζητήθηκαν διαδοχικά, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια.

Ειδικότερα, συνοψίζοντας, στις 00:30 σήμερα, στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά, κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη.

Για το ασφαλιστικό, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητική πηγή ανέφερε, στις 02:30, ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις και επισήμανε ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα προσπάθεια για συμφωνία σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η νύχτα είναι ακόμα μεγάλη».

Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε, στις 03:30, ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη/4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Παρωδία το ραντεβού κυβέρνησης - δανειστών: Συνεχείς αναβολές

Τρεις απανωτές αναβολές πήρε το κρίσιμο «τετ-α-τετ» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα κλιμάκια των τεσσάρων Θεσμών στην Αθήνα. Από τις 16:00, πήγε στις 17:00 και αμέσως μετά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ραντεβού θα γίνει στις 20:00. Τελικά η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τα κλιμάκια του Κουαρτέτου άρχισε γύρω μετά τις 21:00.

Σχετικές ειδήσεις