ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα ζητήσει και τι περιμένει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον

Τι θα ζητήσει και τι περιμένει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον

Στην Ουάσιγκτον σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου 2016).

Στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ο Τσακαλώτος - Ποιους θα δει με ποιους θα μιλήσει

Οι επικεφαλής και ρυθμιστές της οικονομικής σκηνής θα είναι όλοι εκεί για την εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν στις 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα μιλήσει στη συνάντηση για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Επίσης η Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurasia Group, θα λάβουν μέρος σε συζήτηση για την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τις διαρροές η Ελλάδα πηγαίνει στην Ουάσιγκτον με ζητούμενο τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά

Αναμένεται στο περιθώριο της Συνόδου να υπάρξουν συζητήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Με αυτό το ζητούμενο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κομίσει τις θέσεις της Αθήνας επί του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, όπως είναι αυτονόητο, δεν αναμένεται να παρθούν αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως χθες, το Reuters, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από τους δανειστές τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά, καθώς και τη συμπερίληψη των εντόκων γραμματίων στον υπολογισμό των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής αφρόκρεμας, αξιωματούχων από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM οι επιδιώξεις της Αθήνας - χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις - με δεδομένα την... «ορθάνοιχτη» αξιολόγηση, το χάσμα στις διαπραγματεύσεις (που επικοινωνείται από ελληνικής πλευράς με αποχρώσεις προόδου) και το tour Τσίπρα σε μια προσπάθεια (για εσωτερική κατανάλωση και δημιουργία εντυπώσεων) για πολιτική λύση επί ευρωπαϊκών εδαφών. «Λύση» που έχει προκρίνει και επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση και στο πρόσφατο παρελθόν και έχει αποτύχει παταγωδώς.

«Ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, σε μια σειρά κρατών», αναμεσά τους και στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ μόλις χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor) διέβλεψε πολιτικούς κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η έκθεση «ο πολιτικός κύκλος ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εφαρμογή της πολιτικής ή να αποθαρρύνουν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών σε μια σειρά κρατών».

Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα αναφορικά με τους κινδύνους το ΔΝΤ εντάσσει και χώρες όπως η Αυστραλία και ΗΠΑ, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία η Νότιος Αφρική και η Βενεζουέλα.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες προβλέψεις εν αναμονη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Όμως και για το 2015 το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα δεδομένα αντανακλούν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίες υπόκειται σε αναθεώρηση, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με τις δυνητικά σημαντικές προσαρμογές των μεγεθών που μπορεί να επέλθουν σε δεδουλευμένη βάση. Έτσι η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Αναλαμβάνουμε τώρα δράση, ενεργούμε από κοινού», εμπεριέχει στοιχεία για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα το 2015, διαφορετικά από αυτά που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις