ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πανικό η κυβέρνηση προτείνει νέους φόρους στην τρόικα για να κλείσει άρον άρον η συμφωνία

Σε πανικό η κυβέρνηση προτείνει νέους φόρους στην τρόικα για να κλείσει άρον άρον η συμφωνία

Η πιθανότητα να βρεθεί με άδεια ταμεία και με αδυναμία να ανταποκριθεί σε ανάγκες του Δημοσίου, έχει ωθήσει την κυβέρνηση σε σπασμωδικές κινήσεις όπως το να καταθέσει νέα πρόταση στους Θεσμούς βάσει της οποίας τα 3,6 δισ. των προληπτικών μέτρων θα προέρχονται όχι από περικοπές φόρων αλλά και από την αύξηση εσόδων.

ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πρακτικά, η κυβερνητική πρόταση που γίνεται με στόχο να κλείσει ει δυνατόν και άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές, προβλέπει ισοδύναμα μέτρα από τα έσοδα, δηλαδή από …νέους φόρους.

Επιπρόσθετα με την πρόταση η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να δεσμευτεί ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών – μισθούς στο Δημόσιο, συντάξεις κοκ –, όπως θέλουν οι θεσμοί, καθώς η διάταξη θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων, δηλαδή με επιβολή νέων φόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Οι ημερομηνίες θα καθορίζονται με βάση τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνει η Eurostat για την πορεία του προϋπολογισμού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει το σκόπελο συγκεκριμενοποίησης των μέτρων του προληπτικού πακέτου 3,6 δισ. ευρώ , ώστε να μην τα φέρει στη Βουλή και προκαλέσει νέο «πανικό» στους βουλευτές της, οι οποίοι ήδη πιέζονται πάρα πολύ λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των πολιτών για το νέο ασφαλιστικό.

Σχετικές ειδήσεις