ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό: Χαριστική βολή στα εισοδήματα των Ελλήνων από την αύξηση του ΦΠΑ

Φορολογικό: Χαριστική βολή στα εισοδήματα των Ελλήνων από την αύξηση του ΦΠΑ

Ακόμα ένα πλήγμα περιμένει τους πολίτες, καθώς η συμφωνία με τους δανειστές κλείνει με αύξηση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα και αναμένεται από τον προσεχή Ιούλιο να διαμορφωθεί στο 24% φέρνοντας κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ «ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ» ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΦΟΡΤΩΝΕΙ Η …ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΟΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΑ ΑΚΡΙΒΥΝΟΥΝ

«Φωτιά» θα πάρουν και τα καύσιμα με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Το τσουνάμι των αυξήσεων θα κάνει και τις διακοπές ένα απλησίαστο όνειρο, καθώς θα ακριβύνουν και τα ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και τα ενοικιαζόμενα άνω των δύο κλειδιών από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η φοροεπιδρομή θα χτυπήσει άμεσα την καθημερινότητα, καθώς οι αυξήσεις επικυρώνουν τη συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές και θα επηρεάσoyn ακόμα και την πιο αγαπημένη συνήθεια όλων, τον καφέ, ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου του 2017, παίρνει την ανιούσα.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο στο οποίο συναίνεσε η κυβέρνηση τα νέα βάρη που προστίθενται στις τσέπες των Ελλήνων είναι:

Η αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου, με στόχο να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Η αλλαγή αυτή θα προκαλέσει κύμα αυξήσεων σε:

Τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια, το αλεύρι, το ψωμί του τοστ, ι φρυγανιές, τα μπισκότα, οι γκοφρέτες, τα είδη ζαχαροπλαστικής, η σοκολάτα, το κακάο, οι μαρμελάδες, το μέλι, τα παγωτά, τα αναψυκτικά και οι χυμοί.

Για μια ακόμη φορά θα πάρει την ανηφόρα ο φόρος και στον τομέα της εστίασης, δηλαδή σε κέτερινγκ, ταβέρνες, εστιατόρια.

Επίσης θα ακριβύνουν η μαργαρίνη και όλα τα λάδια πλην του ελαιόλαδου, πχ, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο κτλ.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει νέες αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή σε λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία, καθώς και στα κόμιστρα των ταξί.

Με το ΦΠΑ 24% θα αυξηθούν επίσης οι τιμές για τις ζωοτροφές, ενώ απλησίαστη θα γίνει και η επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.

Ειδικός φόρος κατανάλωσης, θα επιβληθεί και σε τσιγάρα και καπνό.

Το πορτοφόλι των Ελλήνων θα δεχτεί κι άλλο χτύπημα από την αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, δηλαδή σε βενζίνη, ντίζελ, αέριο, γεγονός που θα καταστήσει απαγορευτική τη χρήση του αυτοκινήτου.

Αυξήσεις έρχονται και στη μπίρα, ενώ αναμένεται να καταργηθεί η έκπτωση στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει στα Δωδεκάνησα.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η δεύτερη δόση αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και ορισμένα από αυτά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, όπως η Σάμος.

Σχετικές ειδήσεις