ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Μας δίνουν αναδιάρθρωση χρέους και ζητούν συνέχιση της σκληρής λιτότητας

Βαρουφάκης: Μας δίνουν αναδιάρθρωση χρέους και ζητούν συνέχιση της σκληρής λιτότητας

Τη αντίθεσή του με τον τρόπο που πρότειναν οι εταίροι να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το νόημα της ελάφρυνσης του χρέους είναι να ακυρώνει τη λιτότητα, όχι να δίνεται με όρο τη συνέχιση της λιτότητας.

«Να γιατί το άνοιγμα της συζήτησης στο Eurogroup για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν με χαροποιεί: επειδή, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τέθηκε ως όρος η διατήρηση του αποπνικτικού στόχου ενός πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και της σκληρής λιτότητας που αυτό συνεπάγεται. Μόνο και μόνο η ανακοίνωση του μόνιμου στόχου του 3,5% εξασφαλίζει ότι ούτε το 1,5% δεν θα πιάσουμε για σειρά ετών. Ιδίως όταν παράλληλα προβλέπεται αυτόματος «κόφτης» δαπανών και αυτόματος «εισαγωγέας» φόρων, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης.

«Προδιαγράφεται θεραπευτική η διαφαινόμενη τρίτη αναδιάρθρωση χρέους που άρχισε να συζητεί το Eurogroup; Όχι βέβαια. Πρώτον, επί της ουσίας δεν πρόκειται να είναι αρκετά βαθιά. Δεύτερον, και σημαντικότερον, θα γίνει (όταν γίνει) υπό τον όρο νέας λιτότητας, η οποία θα ματαιώσει την ανάκαμψη, ακυρώνοντας το οποιοδήποτε όφελος προκύψει. Όπως ακριβώς το 2012...» προσθέτει.

Σχετικές ειδήσεις