ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Xαράτσια - σοκ σε ανέργους, υποαπασχολούμενους και φοιτητές

Xαράτσια - σοκ σε ανέργους, υποαπασχολούμενους και φοιτητές

Το ηλεκτρονικό σύστημα καταλογίζει εξωπραγματικά ποσά φόρων «αγνοώντας» απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Θύματα οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια και πολύ μικρές αμοιβές από περιστασιακή απασχόληση.

ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΤΑXIS ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ - ΣΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Υπέρογκους φόρους σε χιλιάδες ανέργους, φοιτητές, νοικοκυρές και γενικότερα υποαπασχολούμενους πολίτες με πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα καταλογίζουν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Το πρόγραμμα εκκαθάρισης το οποίο χειρίζονται οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ φαίνεται να έχει διαμορφωθεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη ορισμένες απαλλακτικές διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας.

Το σύστημα υπολογισμού της εκκαθάρισης υπολογίζει εξωπραγματικά ποσά φόρων σε όσους είχαν την ατυχία να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια του 2015 εισοδήματα από ενοίκια και ταυτόχρονα κάποια πολύ μικρά ποσά αμοιβών από περιστασιακή απασχόληση.

Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η ΓΓΔΕ προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η ΓΓΔΕ με το πρόγραμμα εκκαθάρισης «εκτελεί» κανονικά τους πολίτες καθώς φορολογεί την πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος όχι σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλά σαν εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες....

Εφαρμόζει δηλαδή όχι την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και προβλέπει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.545 ευρώ αλλά την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες βάσει της οποίας το φορολογητέο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Φορολογεί την πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που έχει προκύψει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης με 26% και στη συνέχεια του φόρου που προκύπτει επιβάλλει και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 75%.

Δηλαδή, για ένα φορολογούμενο με πολύ χαμηλό εισόδημα η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων φορολογείται με τελικό συντελεστή 45,5%.

Σχετικές ειδήσεις