ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια - Εφιάλτης για τους δανειολήπτες: Όλα στο …σφυρί

Κόκκινα δάνεια - Εφιάλτης για τους δανειολήπτες: Όλα στο …σφυρί

Ο κίνδυνος να συμβεί αυτό που έως τώρα καταγραφόταν στην Ισπανία, μια ακόμα χώρα του Ευρωπαικού νότου με προβληματική οικονομία, δηλαδή το να γίνεται έξωση πολιτών από τις ιδιοκτησίες τους με βίαιο και σπαρακτικό τρόπο, είναι πλέον ορατός και στην Ελλάδα.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ FUNDS – ΘΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ

Οι «κόκκινες γραμμές» που ευαγγελιζόταν η ...αριστερή κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια ακυρώθηκαν στην πράξη πλήττοντας ένα «προπύργιο» της κοινωνίας, την ιδιοκατοίκηση.

Μάλιστα, η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι Έλληνες με το σπίτι τους, το «κεραμίδι τους» όπως είναι και η σχετική έκφραση.

Σύμφωνα με αυτά που ψηφίστηκαν χθες 22/5, τα μόνα δάνεια που δεν θα δοθούν προς πώληση έως τις 31/12/2017, δηλαδή για 18 περίπου μήνες, στα λεγόμενα distress funds, ιδρύματα δηλαδή που θα σπεύσουν να τα αγοράσουν «κοψοχρονιά», είναι όσα αφορούν σε πρώτη κατοικία ή είναι συνδεδεμένα με αυτή. Η προστασία ισχύει για πρώτη κατοικία έως 140.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι «κρυφές διατάξεις» του πολυνομοσχεδίου δεν είναι τόσο «προστατευτικές» για τους ιδιοκτήτες και μάλλον πρόκειται για θέμα ερμηνείας που σηκώνει «πολύ νερό», καθώς ορίζεται ότι κάθε δάνειο από αυτό το ποσό και πάνω, μπορεί να βγει προς πώληση αφού έχει προσκληθεί με εξώδικο τόσο ο δανειολήπτης όσο και ο εγγυητής μέσα σε 12 μήνες πριν από την πώληση να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Δηλαδή ένα δάνειο, μπορεί να είναι συνδεδεμένο με πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία ακόμα και λίγο πάνω από τα 140.000 ευρώ, μπορεί να βγει προς πώληση και νωρίτερα, αφού δεν προστατεύεται.

Τι γίνεται με το νόμο Κατσέλη

«Θολό σημείο» παραμένει το εύρος ισχύος του νόμου Κατσέλη, ακθώς είναι δυνατό, βάσει του νέου νόμου, να πωληθεί το δάνειό του ακόμα και αν έχει ενταχθεί στο νόμο! Η διαφορά είναι ότι όποιος δεν είναι ενταγμένος στο νόμο Κατσέλη, τότε απειλείται με πλειστηριασμό.

Σχετικές ειδήσεις