ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι έξι φόροι που αδειάζουν τις τσέπες μας

Αυτοί είναι οι έξι φόροι που αδειάζουν τις τσέπες μας

Αισθητά έγιναν από τους φορολογουμένους τα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, καθώς χθες, Τετάρτη (01/06/2016) τέθηκαν σε εφαρμογή έξι νέοι φόροι, οι οποίοι μειώνουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν, όπως επίσης και το κόστος στις μεταφορές, στα αυτοκίνητα, στην μπίρα και στη συνδρομητική τηλεόραση. Και αυτό είναι μόνον η αρχή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», καθώς εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν στα τέλη του τρέχοντος μηνός ότι ο μισθός τους θα είναι μειωμένος, εξαιτίας της νέας μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.

Ο Γολγοθάς θα συνεχισθεί τον Σεπτέμβριο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν, ενώ τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους ακριβαίνει και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αν και μόνο τα ανωτέρω τρομάζουν την αγορά και τους φορολογουμένους, η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2017 αυξάνει τον φόρο στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ίντερνετ, καθώς και στα καύσιμα.

Το μόνο σίγουρο, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, είναι ότι το 2016 θα αυξηθούν τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, ενώ η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να ξεχειλίσει, καθώς πολλοί φορολογούμενοι και επιχειρηματίες δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Το «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι αν τα φορολογικά μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, θα αποδώσουν, δεδομένου ότι η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι όταν αυξάνονται οι φόροι μειώνονται τα έσοδα του Δημοσίου.

Ήδη από χθες έχουν αυξηθεί:

• Ο ΦΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 24%, προκαλώντας κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Μεταξύ των προϊόντων που θα είναι ακριβότερα είναι τα τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά,), τα αναψυκτικά – χυμοί και η εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια) – catering.

• Ολα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος, καθώς καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30%.

• Ο φόρος στην μπίρα, ο οποίος διπλασιάστηκε. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 20 λεπτά το κουτάκι.
• Η συνδρομητική τηλεόραση, καθώς επιβλήθηκε τέλος 10% στον μηνιαίο λογαριασμό. Δηλαδή για έναν λογαριασμό 50 ευρώ (προ ΦΠΑ) η επιβάρυνση θα είναι 5 ευρώ. Στη συνδρομητική τηλεόραση επιβάλλεται και ΦΠΑ, που αυξάνεται από 23% σε 24%.

• Τα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα. Συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και με τους ρύπους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα οχήματα.

• Ο φόρος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα τυχερά παιχνίδια.

• Ο φόρος εισοδήματος, οι επιπτώσεις του οποίου θα φανούν (για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους) στην επόμενη μισθοδοσία.

• Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ. Θα είναι αυξημένος για περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Από τον Οκτώβριο του 2016 αυξάνεται από 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην κηροζίνη θέρμανσης, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 επιβάλλεται φόρος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και στο Ιντερνετ. Για το ίδιο διάστημα έχει αποφασισθεί να αυξηθεί το ντίζελ κίνησης. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι 8 λεπτά το λίτρο, που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ μπορεί να φθάσει και στα 10 λεπτά. Επίσης αυξάνεται ο ΕΦΚ στις βενζίνες, με τη λιανική τιμή να είναι υψηλότερη κατά 3-4 λεπτά το λίτρο, ενώ αυξάνεται και το υγραέριο κίνησης. Το μόνο παρήγορο είναι ότι μειώνεται ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για θέρμανση. Από το 2017 θα πωλούνται ακριβότερα ο καφές και τα τσιγάρα, ακόμα και τα ηλεκτρονικά. Το κύμα των φόρων ολοκληρώνεται το 2018, με την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σχετικές ειδήσεις