ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πώς θα πάρετε τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πώς θα πάρετε τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα

Ξεκίνησε από την Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 η υποβολή των αιτήσεων για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 30 δήμους της χώρας, ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, από τις αρχές του 2017.

Το Κ.Ε.Α. είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με εισοδήματα 1200 ευρώ το εξάμηνο για ένα άτομο ή 2.400 ευρώ το εξάμηνο για 4μελη οικογένεια.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) Την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης καθορίστηκε, σύμφωνα με κοινές πρακτικές μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. Το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης των 200 ευρώ το μήνα για έναν ενήλικα και των 400 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια αντιστοιχεί περίπου στο 24% του διάμεσου ισοδύναμου εισοδήματος, το 2013. Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο των κρατών της Ε.Ε. με παρόμοια ποσοστά που απαντώνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία.

Η επιλογή των 30 δήμων έγινε με αντικειμενικά κριτήρια από την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Επιλέχθηκαν δήμοι σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και ο αριθμός των δήμων που έχουν επιλεγεί σε κάθε περιοχή, είναι ανάλογος του πληθυσμού της περιοχής. Αυτό έγινε, για να διασφαλιστεί ισότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάθε περιοχή, επιλέχθηκαν δήμοι όπου η συμμετοχή στην πρώτη φάση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, ήταν υψηλότερη και το ποσοστό των ανέργων είναι υψηλότερο, ως μερίδιο του πληθυσμού. Τέλος, οι δήμοι στους οποίους έχει επεκταθεί το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης για τη δεύτερη φάση δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη φάση υλοποίησης του Κ.Ε.Α.

Όλοι οι κάτοικοι των δήμων αυτών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την εισοδηματική ενίσχυση, αλλά οι δικαιούχοι θα επιλέγονται με βάση ένα σύνολο κριτηρίων. Τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, καλύπτουν περίπου το 5-7% του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο.

Πώς θα υποβάλετε αίτηση:

Οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των δήμων. Εναλλακτικά, οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.ypakp.gr) ή στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (www.keaprogram.gr). Αιτήσεις για την πρώτη φάση θα γίνονται δεκτές από 14 Ιουλίου 2016 έως 30 Νοεμβρίου 2016. Τα άτομα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση από οποιονδήποτε υπολογιστή.

Η ανοιχτή διαδικασία υποβολής αιτήσεων επιτρέπει στα άτομα να υποβάλουν αίτηση, όταν αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση. Τα άτομα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να απευθυνθούν στο δήμο για βοήθεια, όπου θα συμπληρώσουν την αίτηση με τη βοήθεια υπαλλήλου του δήμου. Στην αίτηση (είτε υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία) αναγράφονται οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωσή της και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων. Στην αίτηση γίνεται σαφές το γεγονός ότι οι δικαιούχοι οφείλουν να αναφέρουν, όποιες αλλαγές υπάρξουν στις συνθήκες διαβίωσής τους εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της μεταβολής (σχετικά με την περιουσία ή τη σύνθεση του νοικοκυριού, κλπ).

Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα άτομα ενδέχεται να επιλεγούν για επαλήθευση των πληροφοριών στο δήμο ή ότι ενδέχεται να δεχτούν κατ' οίκον επισκέψεις. Η αίτηση περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ένταξη στο πρόγραμμα, όπως ταυτότητα, διαμονή, εισόδημα και περιουσία.

Έγγραφα για την υποβολή αίτησης για το πρόγραμμα:

Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συλλέξουν, πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, είναι: Αριθμός ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, πληροφορίες για το εισόδημα και για τα περιουσιακά στοιχεία, απόδειξη διαμονής, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού και IBAN και, για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα.

Σε περίπτωση που οι αιτούντες επιλέξουν να υποβάλουν την αίτηση, μέσω δήμων ή ΚΕΠ, πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν υπογεγραμμένο (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) το έντυπο συναίνεσης, με το οποίο δηλώνουν ότι συναινούν στις διασταυρώσεις των στοιχείων όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού. Το έντυπο συναίνεσης είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος.

Απάντηση στην αίτηση

Εάν δεν υπάρχει κάποια αναντιστοιχία στα στοιχεία που δηλώθηκαν, οι αιτούντες θα λαμβάνουν απάντηση με την υποβολή της αίτησης. Εάν υπάρχουν αναντιστοιχίες μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στην αίτηση και των στοιχείων που τηρούνται στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, ο αιτών θα ειδοποιείται ότι η αίτησή του δεν θα προχωρήσει, μέχρι να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (υποβάλλονται αποκλειστικά στο δήμο διαμονής).

Τα κριτήρια για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α.:

Τα νοικοκυριά (με ένα άτομο ή περισσότερα) που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα Κ.Ε.Α., θα μπορούν να ενταχθούν, εφόσον πληρούν ταυτόχρονα τρία κύρια σύνολα κριτηρίων: Κριτήρια διαμονής, εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά κριτήρια.

Πρώτoν, όλα τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να μένουν νόμιμα σε έναν από τους δήμους που συμμετέχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Δεύτερον, το συνολικό εισόδημα όλων των μελών του νοικοκυριού τους τελευταίους έξι μήνες, πριν από την υποβολή της αίτησης, πρέπει να είναι κάτω από το όριο εισοδήματος που προβλέπεται για ένταξη στο πρόγραμμα.

Το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Για παράδειγμα, ένα άτομο που διαμένει μόνο του, θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, αν το εισόδημά του κατά τους έξι μήνες, πριν από την υποβολή της αίτησης, ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο). Ένα τετραμελές νοικοκυριό - που αποτελείται από το σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά — θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ, μόνο εάν το συνολικό εισόδημά τους είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους έξι μήνες, πριν από την υποβολή της αίτησης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 20% των μισθών δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το μοναδικό εισόδημα ενός ατόμου είναι 1.400 ευρώ από το μισθό του κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Το 20% από το μισθό του, που είναι 280 ευρώ, δεν θα ληφθεί υπόψη. Το συνολικό εισόδημά του θα υπολογιστεί, ως εξής: 1.400 – 280 = 1.120. Δεδομένου ότι αυτό είναι κάτω από το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου για ένταξη στο πρόγραμμα ενός ατόμου που διαμένει μόνο του, τότε αυτό το άτομο θα πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ.

Τρίτον, εκτός από τη διαμονή και το εισοδηματικό κριτήριο, θα ισχύουν και τα ακόλουθα περιουσιακά κριτήρια:

  • Η φορολογητέα αξία των ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση ατομικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ. Για ένα τετραμελές νοικοκυριό — που αποτελείται από το σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά — η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ). Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ.
  • Τα κριτήρια επιλογής για την ένταξη στο πρόγραμμα βασίζονται στο εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχετε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η παράλειψη της δήλωσης του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων που έχετε στο εξωτερικό, μπορεί να επιφέρει διακοπή της καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης, ακόμη και άσκηση ποινικής δίωξης
  • Η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (για παράδειγμα, λογαριασμοί ταμιευτηρίου, μετοχές, ομόλογα, κ.ο.κ.) όλων των μελών του νοικοκυριού που έχουν δηλωθεί στο τελευταίο Ε1, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού.
  • Η αντικειμενική δαπάνη για μηχανοκίνητα οχήματα που ανήκουν σε μέλη του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται για φορολογικούς σκοπούς στο Ε1.
  • Επίσης, τα νοικοκυριά που κατέχουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών), αεροσκάφη, ιδιωτικά ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες, δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α.

Ο πίνακας που επισυνάπτεται (δείτε στην παραπάνω gallery), συνοψίζει τα κατώτατα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για κάθε τύπο νοικοκυριού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α. θα ληφθούν αποκλειστικά και μόνο, βάσει των κριτηρίων που περιγράφονται εδώ. Καμία άλλη μεταβλητή, (όπως φύλο, φυλή, εθνοτική προέλευση, κλπ) δεν θα ληφθεί υπόψη για την ένταξη ή τον αποκλεισμό των αιτούντων.

Τα ίδια κριτήρια ισχύουν για τους μετανάστες/αιτούντες άσυλο.

Πρέπει να διαμένουν νόμιμα σε έναν από τους δήμους που συμμετέχουν στην πρώτη φάση και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Οι μετανάστες/αιτούντες άσυλο που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα. Στη συνέχεια, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα θα είναι τα ίδια για όλους τους αιτούντες, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή και εθνοτική προέλευση.

Στον υπολογισμό του εισοδήματος, εκτός από το επίδομα αναδοχής, συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα (το επίδομα των απροστάτευτων τέκνων και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος).

Μόνο τα ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του εισοδήματος. Αυτά είναι:

α) Η σύνταξη αναπηρίας, λόγω ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος και

β) οι συντάξεις αναπηρίας. Προνοιακά (μη ανταποδοτικά) επιδόματα αναπηρίας δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Τα επιδόματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Επιδόματα που χορηγούνται σε επίπεδο δήμου
  • Επίδομα βαριάς αναπηρίας
  • Επίδομα για βαριά νοητική αναπηρία/υστέρηση
  • Επίδομα για τετραπληγικούς, παραπληγικούς, ακρωτηριασμένους
  • Επίδομα αιματολογικών παθήσεων
  • Επίδομα στους πάσχοντες από AIDS
  • Επίδομα για κωφά άτομα, λόγω της απώλειας ακοής
  • Επίδομα τυφλότητας για οπτική αναπηρία
  • Επίδομα για εγκεφαλική παράλυση
  • Επίδομα για τη νόσο του Χάνσεν
  • Επίδομα κίνησης (για άτομα με ακρωτηριασμό ή παράλυση)
  • Επιδόματα που χορηγούνται σε επίπεδο Περιφέρειας
  • Επίδομα νεφροπαθών
  • Επίδομα για αιμοκάθαρση
  • Επίδομα για μεταμόσχευση νεφρού
  • Επίδομα για μεταμόσχευση ήπατος
  • Επίδομα για μεταμόσχευση καρδιάς
  • Επίδομα για μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Επίδομα για μεταμόσχευση πνεύμονα
  • Επιδόματα που χορηγούνται από το κράτος, (μέσω μεταφοράς σε Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης)
  • Επίδομα αναπηρίας για τυφλότητα στους συνταξιούχους, λόγω γήρατος
  • Εξωιδρυματικό επίδομα αναπηρίας

Υποχρεωτική η φορολογική δήλωση

Εάν δεν έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση, θα πρέπει να υποβάλετε, για να μπορέσετε να καταθέσετε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α. Οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, (ιδίως οι άστεγοι) μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους δήμους για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, πριν καταθέσουν την αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α. Μόνο οι άστεγοι, όπως ορίζεται στον Οδηγό Εφαρμογής και την ΚΥΑ, απαλλάσσονται από κάθε πρόστιμο για εκπρόθεσμη κατάθεση της φορολογικής δήλωσης Ε1.

Η διαδικασία επαλήθευσης:

Η διαδικασία επαλήθευσης είναι η διαδικασία με την οποία οι υπηρεσίες του δήμου μπορούν να ζητήσουν από τους δικαιούχους πρόσθετες πληροφορίες, αποδείξεις και έγγραφα. Ανάλογα με την περίπτωση, ενδέχεται να πραγματοποιήσουν κατ’ οίκον επισκέψεις με τη μορφή της κοινωνικής έρευνας.

Τρόπος πληρωμής

Τα νοικοκυριά θα πληρώνονται κάθε μήνα (εντός των πέντε τελευταίων ημερών του μήνα) και η εισοδηματική ενίσχυση θα ισούται με τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος του νοικοκυριού και του εγγυημένου ποσού που τους αντιστοιχεί, (μετατρέποντας και τα δύο ποσά σε μηνιαίες δόσεις).

Σε περίπτωση που το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ίσο ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ, οι δικαιούχοι θα εισπράττουν το μισό (50%) της εισοδηματικής ενίσχυσης απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και το υπόλοιπο μισό (50%) της εισοδηματικής ενίσχυσης θα πληρώνεται, μέσω προπληρωμένης κάρτας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα καταστήματα ή και για ηλεκτρονικές αγορές, χωρίς περιορισμούς ως προς τα είδη που μπορούν να αγοράσουν. Η τήρηση τραπεζικού λογαριασμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα. Οι αιτούντες, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν ήδη, θα κληθούν να επιλέξουν μία τράπεζα, για να ανοίξουν λογαριασμό κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, ο οποίος θα ενεργοποιείται, σε περίπτωση που κρίνονται δικαιούχοι του Κ.Ε.Α. Οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, (ιδίως οι άστεγοι) θα μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους δήμους για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε περίπτωση που δεν έχουν.

Χρόνος εισοδηματικής ενίσχυσης

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, οι δικαιούχοι θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση για πέντε μήνες το ανώτερο, εκτός αν επέλθει μεταβολή στην οικονομική κατάστασή τους ή στη διαμονή τους και χάσουν το δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα (π.χ. εύρεση εργασίας με εισόδημα που οδηγεί το δικαιούχο πάνω από το όριο επιλεξιμότητας, κληρονομία, αλλαγή διαμονής εκτός δήμου, κλπ).

Υποχρεώσεις

Ως δικαιούχος του Κ.Ε.Α. έχετε την υποχρέωση, μεταξύ άλλων, να δηλώσετε αληθείς πληροφορίες στην αίτησή σας και να συνεχίσετε να παρέχετε αληθείς πληροφορίες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος Κ.Ε.Α. Έχετε την υποχρέωση να δηλώνετε οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασής σας (σύνθεση νοικοκυριού, εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, κ.λπ.) εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της μεταβολής. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που δηλώθηκαν, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην επόμενη δήλωση Ε1, σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται η διακοπή του προγράμματος για το δικαιούχο.

Επαγγελματική κατάρτιση/κατάρτιση δεξιοτήτων:

Οι δικαιούχοι, εφόσον δύνανται να εργαστούν και είναι κάτω των 65 ετών, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι, εφόσον δύνανται να εργαστούν και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, υποχρεούνται να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους, να επισκέπτονται, όποτε κληθούν, τα γραφεία του ΟΑΕΔ και να συνεργάζονται με τους εργασιακούς συμβούλους και να αποδέχονται κάθε προτεινόμενη κατάλληλη θέση εργασίας ή τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής και επιχειρηματικότητας. Περαιτέρω, οφείλουν να μην παραιτούνται εκούσια και αναιτιολόγητα από την εργασία τους.

Ατομα που «δύνανται να εργαστούν» είναι τα άτομα που θεωρούνται ικανά προς εργασία, εφόσον είναι από 18 έως 65 ετών και δεν εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Άτομα με αναπηρία που, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας, έχουν κριθεί «ανίκανα προς εργασία». Σε περίπτωση που ένα άτομο με αναπηρία δεν δύναται να προσκομίσει την παραπάνω γνωμάτευση, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να εργαστεί, θα πρέπει να προσκομίσει σχετική υπεύθυνη δήλωση και γνωμάτευση του ποσοστού αναπηρίας από την Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Φοιτητές προγραμμάτων πλήρους φοίτησης, μαθητευόμενοι των επαγγελματικών σχολών και, όσοι συμμετέχουν σε επαγγελματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, χωρίς εργασιακή σχέση.

Όσοι υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Λόγοι διακοπής της πληρωμής:

Λόγοι διακοπής αποτελούν: Η διαπίστωση αναντιστοιχίας μεταξύ όσων δηλώθηκαν στην αίτηση για το Κ.Ε.Α. και όσων προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ή άλλες διαδικασίες επαλήθευσης των στοιχείων του αιτούντος, η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τον ΟΑΕΔ, ο θάνατος του δικαιούχου και η αλλαγή διαμονής (μετακόμιση εκτός των δήμων που συμμετέχουν στην πρώτη φάση ή στο εξωτερικό).

Η παροχή ψευδών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη ή/και σε μόνιμο ή προσωρινό αποκλεισμό (ένα έτος) από το πρόγραμμα Κ.Ε.Α. και από άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Οποιαδήποτε μεταβολή επέλθει στο εισόδημα, πρέπει να δηλώνεται εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών από τη στιγμή της μεταβολής. Μπορείτε να προσέλθετε στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας του δήμου σας, όπου θα λάβετε βοήθεια, για να υποβάλετε εκ νέου την αίτησή σας.

Επέκταση προγράμματος

Μόλις η πρώτη φάση προχωρήσει για τουλάχιστον πέντε μήνες, θα αξιολογηθεί και οι αλλαγές θα ενσωματωθούν στο σχεδιασμό του προγράμματος και στις διοικητικές διαδικασίες, όπως απαιτείται. Το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα στις αρχές του 2017.

Χρήσιμες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://keaprogram.gr), όπου, μεταξύ άλλων, έχουν αναρτηθεί ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Σχετικές ειδήσεις