ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό: «Μαύρες» οι προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα

Φορολογικό: «Μαύρες» οι προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν τα χρέη προς την εφορία τον Ιούλιο και πλέον, εκτός από τον κόφτη, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν άδεια τα δημόσια ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΕΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ – ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ανησυχία αρχίζει να είναι έκδηλη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς αν συνεχιστούν οι απώλειες και η αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε τα χρήματα θα τελειώσουν ως το τέλος του Νοέμβρη.

Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων τον Ιούλιο, οδήγησε σε υστέρηση 272 εκατ. ευρώ στον φόρο εισοδήματος, καθώς χιλιάδες υπόχρεοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν την πρώτη δόση.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ.

Μια ακόμα παράμετρος που θεωρείται προβληματική, είναι ότι ακόμα και όσοι έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις, αδυνατούν να τις εξυπηρετήσουν.

Ακόμα και αν συνεχιστεί το άγριο «πρέσινγκ» προς τους φορολογούμενους με κατασχέσεις ή απειλές κατασχέσεων, οι απώλειες δεν μπορούν να αντισταθμιστούν.

Οι υπολογισμοί της κυβέρνησης βασίζονται στο ότι οι πολίτες παρά τα μειωμένα εισοδήματά τους, θα μπορέσουν μέσα σε 150 ημέρες να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2017, κάτι το οποίο είναι όχι απλώς αισιόδοξο σενάριο, αλλά μάλλον ουτοπία.

Και όλα αυτά ενώ... και ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων ανεβαίνει και περιλαμβάνει αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης, επιβάρυνση που ενώ βάσει Μνημονίου θα ερχόταν τον Ιανουάριο του 2017, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τη φέρει από τις 15 Οκτωβρίου.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) έφθασε στο τέλος Ιουλίου στα 90,5 δισ. ευρώ.

Από το συγκεκριμένο ποσό, εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 10 δισ. ευρώ, καθώς μόνο τα παλαιά χρέη των ΔΕΚΟ, δημοτικών επιχειρήσεων και πτωχευμένων εταιριών, φθάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Από τα παλαιά χρέη (προ 2016), από την αρχή του έτους, εισπράχθηκαν περίπου 1,674 δισ. ευρώ, και από τα νέα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις