ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη φοροαφαίμαξη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Η μεγάλη φοροαφαίμαξη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Mε τα νοικοκυριά να έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την οικονομία με πληθώρα νέων φόρων, χαράτσια, αύξηση εισφορών με «κάβα» επιβαρύνσεων και για το μέλλον.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΔΙΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Η πλειονότητα των πολιτών έχει γυρίσει την πλάτη στις όποιες εξελίξεις επί των οικονομικών του δυνατοτήτων αφού πλέον ούτε φως βλέπουν, αλλά ούτε και ελπίδα μπορούν να ανασύρουν από το σκοτάδι των χρεών και τη δίνη της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις.

Σήμερα Δευτέρα στη Βουλή κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει τους φόρους που έχουν ψηφισθεί ήδη και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του έτους.

Παράλληλα, την Τετάρτη εκπνέει η προθεσμία των Ευρωπαίων για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων των προαπαιτούμενων ώστε να εγκριθεί η χορήγηση της υποδόσης των 2,8 δισ., με τους δανειστές να έχουν καταστήσει πολλαπλώς σαφές ότι εκταμιεύσεις υποδόσεων δεν πρόκειται να γίνουν πριν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα. Στις 10 του μήνα είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο Eurogroup όπου θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να γίνει η εκταμίευση, ενώ στις 18 του μήνα ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση.

Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φρ. Κουτεντάκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Στ. Παπαδόπουλος, που διαχειρίζεται το χρέος.

Ο νέος γύρος λοιπόν για την οικονομία ξεκινά σήμερα, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για το 2017, ενώ στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Οσον αφορά τη νέα φοροεπιδρομή περιλαμβάνει αυξήσεις στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στο ηλεκτρονικό, στον καφέ και στην τηλεφωνία.

Αναλυτικότερα όσον αφορά τα καύσιμα ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Στο υγραέριο κίνησης ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Από την 1η Ιανουαρίου την ανιούσα παίρνουν ξανά οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών θα είναι άνοδος στις λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Οσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά, της τάξης των 10 λεπτών ανά ml υγρού.

Ειδικός φόρος κατανάλωσης και στον καφέ που θα φέρει αυξήσεις κατά 10%-20% στις λιανικές τιμές πώλησης.

Νέο τέλος της τάξης 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνία.

Παράλληλα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρους το εισόδημα και η εργασία από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σχετικές ειδήσεις