ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΟΚ: Αυτά είναι τα 35 επιδόματα που θέλουν να κόψουν

ΣΟΚ: Αυτά είναι τα 35 επιδόματα που θέλουν να κόψουν

Σε περικοπές και ενοποιήσεις επιδομάτων, πλην των αναπηρικών και των οικογενειακών, τουλάχιστον για τους φτωχότερους, θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει 760 εκατ. ευρώ και να εφαρμόσει καθολικά, από την 1/1/2017, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Την απόφαση να αναδιαμορφωθεί τάχιστα ο προνοιακός «χάρτης» και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές που θα μειώσουν τη δαπάνη ύψους 1,793 δισ. ευρώ το 2016, χωρίς να θιγούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, έλαβαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου.

Και αυτό καθώς το συγκεκριμένο θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης και οι εκπρόσωποι των Θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου, έχουν ζητήσει συγκεκριμένα - πλήρως ποσοτικοποιημένα στοιχεία - για τη δημοσιονομικά «ουδέτερη» εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε μόνιμη βάση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το δημοσιονομικό «κενό» που θα πρέπει να «καλυφθεί» ξεπερνά τα 400 εκατ., ενώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού τονίζεται ότι «έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 760 εκατ. και θα υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη».

Η αναδιάταξη του προνοιακού «χάρτη» θα γίνει με βάση την Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο.

Η Εκθεση καταγράφει συνολικά 35 επιδόματα και προνοιακές παροχές, περιλαμβανομένων και των φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά, όπως εξηγούν στην «Ημερησία» κυβερνητικά στελέχη, θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια (μόνο για την αλλαγή των οικογενειακών επιδομάτων διατυπώνονται 4 διαφορετικά σενάρια) και οι τελικές αποφάσεις θα είναι «πολιτικές».

Τα επιδόματα, με βάση τον πίνακα που δημοσιεύει η «Ημερησία» είναι:

45

Σχετικές ειδήσεις