ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώνεται η τραγωδία: «Φωτιά» στο δρόμο για την αξιολόγηση

Ολοκληρώνεται η τραγωδία: «Φωτιά» στο δρόμο για την αξιολόγηση

Με γρήγορο ρυθμό πρέπει να προχωρήσουν τώρα οι διαδικασίες ώστε να τελειώσει η αξιολόγηση μέσα... σε 27 μέρες και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.

«Μετά τον ανασχηματισμό ....τελειώνετε!» διαμήνυσε η ομάδα των πιστωτών - Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, πήρε τα... εύσημα από τις Βρυξέλλες, αλλά και το μήνυμα, «βιαστείτε» και αναμένεται να αναδειχθεί στην ομάδα που θα ξεκολλήσει ό,τι μέχρι σήμερα δημιουργούσε προβλήματα, υλοποιώντας όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του Μνημονίου.

Η συμφωνία με τους θεσμούς, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων είναι οι στόχοι της νέας κυβερνητικής ομάδας, άσχετα με ...το τι επέλεξαν χθες να πουν στην παραλαβή των υπουργείων τους.

Ολοι οι νέοι υπουργοί έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να του δημιουργήσουν προβλήματα, δεν δεσμεύονται από προηγούμενες φιλολαϊκές υποσχέσεις και ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τον σκοπό της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Ειδικά, οι αλλαγές που έγιναν στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας, Απασχόλησης και Δικαιοσύνης, είχαν κοινό παρονομαστή την επιτάχυνση της αξιολόγησης.

Μάλιστα όλοι σχεδόν οι νέοι υπουργοί αναλαμβάνοντας εκθείασαν τους προκατόχους για το έργο τους κι ενώ ήρθαν για να...αλλάξουν πορεία, υποκριτικά ισχυρίστηκαν ότι ήρθαν ως συνεχιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Γ. Σταθάκης, ο οποίος ενώ αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ήρθε για να υλοποιήσει την πώληση του 17% της ΔΕΗ και να ενισχύσει τις επενδύσεις, είπε χθες ότι «ο τρόπος προσέγγισης, οι αρχές και οι βασικές αξίες του Π. Σκουρλέτη θα διατηρηθούν στα καίρια ζητήματα του υπουργείου» αλλά και ότι «με πολύ συγκροτημένο τρόπο ο κ. Σκουρλέτης εφάρμοσε τη στρατηγική και την πολιτική μας και δημιούργησε στέρεες βάσεις που αποτελούν μια ισυχρή παρακαταθήκη πάνω στην οποία καλούμαστε να συνεχίσουμε».

Την ίδια στιγμή όμως τόνισε τη σημασία της προσέλυσης επενδυτών και μένει να δούμε πως θα κινηθεί στην υλοποίηση της πολιτικής του. Η στάση του νέου υπουργού στις Σκουριές, και οι υποχωρήσεις που προτίθεται να κάνει για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελούν επίσης κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν το στίγμα του.

Οι ισορροπίες που θα κρατήσει στον τρόπο που θα ανοίξουν οι αγορές φυσικού αερίου και ενέργειας, ώστε να εξασφαλίζεται η υλοποίηση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ στην ηλεκτρική ενέργεια, με δίκαιο και για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ τρόπο, θα αποτελέσουν άλλο ένα στοίχημα για το νέο υπουργό.

Eurogroup: Μετά τον ανασχηματισμό ....τελειώνετε!

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε χθες τους ομολόγους για τον ανασχηματισμό, επισημαίνοντας την επιθυμία της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν από το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Οι συζητήσεις για την Ελλάδα επικεντρώθηκαν στα επόμενα βήματα, δηλαδή στο τι θα πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες και βδομάδες, ώστε το Δεκέμβριο οι υπουργοί να είναι σε θέση να συμφωνήσουν με τους θεσμούς, εφόσον υπάρξει και η απαραίτητη πολιτική βούληση. Στόχος είναι να ληφθεί μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει, την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη βιωσιμότητα του χρέους και μια καταρχήν δέσμευση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα, συνθήκες που θα άνοιγαν το δρόμο για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE μέσα στο 2017.

Οσον αφορά στο χρέος, ο ESM θα καταθέσει τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε ό,τι αφορά στο χρέος, στο EuroWorking Group στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Το Eurogroup του Μαΐου είχε ζητήσει από τον ESM να εξετάσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό σε τρεις τομείς. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο τον Νοέμβριο και στο Eurogroup τον Δεκέμβριο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλιγνκ.

Σχετικές ειδήσεις