ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Τα νέα μέτρα «φοβίζουν» την κυβέρνηση

Αξιολόγηση: Τα νέα μέτρα «φοβίζουν» την κυβέρνηση

Η προοπτική ενός τέταρτου μνημονίου με νέα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% τα οποία ζητά το Βερολίνο, προκαλεί...ίλιγγο στην κυβέρνηση.

ΑΜΗΧΑΝΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Το σημείο αιχμής για την κυβέρνηση είναι το τι θα συμφωνηθεί μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου , κατά το οποίο θα κριθεί η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης.

Το ζήτημα είναι πως για να εκκινήσει η συζήτηση για την όποια απομείωση του χρέους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ζητήσει νέα μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα επιτυγχάνεται ο υψηλός στόχος για πλεονάσματα ύψους 3,5%.

Τα νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα δεν διέψευσε ο Επίτροπος Οικονομικών Μοσκοβισί, πιθανόν θα «σερβιριστούν» στην κυβέρνηση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά δηλαδή το 2018, που λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Μέχρι τώρα οι τριβές μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βερολίνου για την ελάφρυνση του χρέους δημιουργούσαν ένα «θολό» τοπίο. Ωστόσο, η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέα δεδομένα.

Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για πρώτη φορά άφησε υπονοούμενα για εκλογές και σήμερα (29/11) μίλησε για κρίσιμη διαπραγμάτευση, εξίσου σημαντική με εκείνη του καλοκαιριού του 2015.

«Ο Δεκέμβρης είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, από το καλοκαίρι του 2015. Μέσα στο Δεκέμβριο θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα μας να πετύχει ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε το καλοκαίρι του 2015», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε, «ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική οικονομία ευελπιστεί πως τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν (μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικοί στόχοι και χρέος)».

Όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση του Eurogroup θα κρίνει πολλά για το θέμα των νέων μέτρων.

Σχετικές ειδήσεις