ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ και δέος: Λιγότερα από 100 ευρώ λαμβάνουν ως μισθό 125.000 εργαζόμενοι

Σοκ και δέος: Λιγότερα από 100 ευρώ λαμβάνουν ως μισθό 125.000 εργαζόμενοι

Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύττει ότι έρχεται η… ανάπτυξη και ότι υπάρχει δημοσιονομικό «περίσσευμα» το οποίο μοιράζει στους συνταξιούχους, τα στοιχεία στην αγορά εργασίας δείχνουν μια ζοφερή πραγματικότητα.

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ «ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΑΝ» ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ίδια την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο, καταδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας είναι κυριολεκτικά…ζούγκλα, καθώς όπως είπε: «125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα, και 1.000.000 αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα».

Όπως ελέχθη στη συνέντευξη Τύπου: «Η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα με χαμηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με μία ιδιαίτερα απορρυθμισμένη αγορά εργασίας».

Στην κατάσταση αυτή όπως όλα δείχνουν οδηγηθήκαμε μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έπαψαν να είναι πραγματικότητα για την πλειοψηφία των εργαζόμενων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορίζουν τους κανόνες για την πλειοψηφία των εργαζομένων, και ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν υφίστανται», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου.

Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο παραδέχτηκε ότι: «Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά της ανεργίας από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013 και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% στο 2016. Οι συνέπειες ήταν η σημαντική αύξηση της μετανάστευσης υψηλά καταρτισμένου νεανικού εργατικού δυναμικού, οι δραματικές επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση και η μεγάλη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης».

«Περισσότερο από το 50% των προσλήψεων το 2015 αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που ονομάζουμε "φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι", ενώ, επίσης, αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία. Αυτά λοιπόν ήταν τα αποτελέσματα κάποιων από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στην αγορά εργασίας στη χώρα από το 2010 και έπειτα» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις